Njemačka

Vatrogascima izgorjela stanica, nisu imali protivpožarni alarm

  • Izvor: Kliks
  • 17.10.2024. 12:55

Vatrogasna stanica u zapadnoj Njemačkoj, koja je završena prošle godine uz trošak od desetina miliona evra, izgorjela je do temelja jer nije bila opremljena protivpožarnim alarmom.

Grad Štadtalendorf je s ponosom predstavio ovu modernu građevinu prije manje od godinu dana, ali su hitne službe rano u srijedu bile upozorene na požar koji je započeo u vozilu i brzo se proširio na cijelu zgradu.

Oko 170 vatrogasaca, uključujući članove lokalne dobrovoljne vatrogasne brigade, borilo se protiv plamena.

Zbog premlaćivanja doktorice uhapšen RVI, evo šta je rekao policiji

Zbog premlaćivanja doktorice uhapšen RVI, evo šta je rekao policiji

Niko nije povrijeđen, iako je uništeno 10 vatrogasnih vozila. Zgrada nije imala protivpožarnim alarm, ali bijes je izazvalo otkriće da to nije bilo zakonski obavezno. Vatrogasci koji su stigli na mjesto događaja bili su šokirani kada su shvatili da je njihova vlastita stanica izgorjela do temelja.

"To je noćna mora za vatrogasca. Niko ne želi gasiti svoju vatrogasnu stanicu," rekao je za njemačke medije Lars Šafer, inspektor vatrogasne službe okruga, dodajući da se šteta procjenjuje na 20-24 miliona evra.

Preminula primarijus doktor Branka Marić

Preminula primarijus doktor Branka Marić

Kada je stanica otvorena, lokalni list ju je opisao kao "modernu, inovativnu i najnovije generacije".

Međutim, Šafer je naveo da zakonski nije bilo potrebno da stanica ima protivpožarni alarm jer je pripadala opštini i bila klasifikovana kao zgrada koja sadrži opremu, a ne kao vatrogasna stanica.

Norbert Fišer, predsjednik Udruženja vatrogasaca savezne pokrajine Hese, pozvao je na hitnu reviziju zakonske regulative.

Portparol opštine izjavio je da je zid za zaštitu od požara spriječio širenje plamena na odvojeni dio zgrade. Uzrok požara još nije utvrđen, ali preliminarni izvještaji sugerišu da je moguće da se akumulator na automobilu pregrijao.

Šafer je naglasio da je zbog bezbjednosti, kao i za moral lokalnog stanovništva, potrebno što prije rekonstruisati zgradu. Da li će buduća građevina biti opremljena protivpožarni sistemom, biće stvar rasprave, kazali su zvaničnici.

(Kliks)

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)