Detalji zločina na Malti

Vuk Milić presudio cimeru, ljekarima rekao da mora da ''olakša dušu''

  • Izvor: Nova.rs
  • 23.10.2024. 21:20

Vuk Milić (22), Srbin koji je na Malti priznao svojim ljekarima da je ubio zatvorskog cimera, a potom negirao na sudu, u zatvoru je bio zbog krađe. Sa druge strane, njegovu žrtvu je od slobode dijelio kratak vremenski period jer je čekao da mu porodica uplati novac za kauciju. Ipak, slobodu nije dočekao jer je nađen u lokvi krvi, a iako se mislilo da se okliznuo i pao, novo svjetlo na čitav slučaj bacilo je Milićevo priznanje.

U vrijeme kada je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubijen u zatvorskoj bolnici Maunt Karmel, Džesmond Get je čekao svoje puštanje uz kauciju. Tačnije, bio je u procesu polaganja kaucije u iznosu od 500 evra koju je trebalo da uplati njegova porodica. Međutim, slobodu nije dočekao s obzirom na to da je 13. jula pronađen mrtav, u lokvi krvi, na podu sobe koju je dijelio sa tri zatvorenika, među kojima je i srpski državljanin Vuk Milić.

Povećan broj žrtava napada u Ankari, izvršioci najvjerovatnije Kurdi

Povećan broj žrtava napada u Ankari, izvršioci najvjerovatnije Kurdi

Milić je, podsjetimo, iza rešetaka završio zbog krađa, dok je Get služio kaznu jer je podmetnuo požar na jednoj kući u mjestu u kom živi, dok je stariji muškarac bio unutra. Tačnije, sigurnosne kamere su ga usnimile kako se dva puta vraća i izaziva vatru na vratima kuće jednog čovjeka. Žrtva je pored toga imala dosije u policiji, a kaucija u visini od 500 evra, najprije mu je odbijena, a zatim odobrena 9. jula. U međuvremenu je prebačen u zatvorsku bolnicu, sa Milićem u sobu.

Hteo da skine teret sa duše

Istraga njegove smrti se nije značajno pomjerala sa mrtve tačke sve dok minule nedjelje srpski državljanin Vuk Milić nije, u razgovoru sa svojim ljekarom, kazao kako mora da skine teret sa duše. Tada mu je priznao da je ubio svog cimera, a ljekar je odmah obavijestio policiju. Po dolasku u bolnicu Milić je još jednom saslušan, psiholog je ocijenio da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, a potom je izveden pred sud.

Tanja Savić o aferi staroj 20 godina, da li je Slavica pokazala grudi njenom dečku?

Tanja Savić o aferi staroj 20 godina, da li je Slavica pokazala grudi njenom dečku?

Iako se vjerovatno očekivati da će još jednom ponoviti izrečeno, Milić je promijenio priču i saopštio kako nije kriv.

O ovom slučaju govorio je i načelnik zatvora koji je donio odluku da se troje zatvorenika, među kojima su Milić i njegova navodna žrtva, smjeste u istu sobu u zatvorskoj bolnici. U izjavi za Tajms of Malta izvršni direktor Agencije za popravne službe Kris Sigersma rekao je da je diskriminatorno sugerisati da zatvorenici sa mentalnim problemima treba da budu izolovani jer bi to, kako smatra, pogoršalo njihovo stanje.

„Nigdje u svijetu niko ko se suočava sa problemima mentalnog zdravlja nije zatvoren sam u sobi, ni u zatvoru, ni u bolnicama za mentalno zdravlje. Ne daj Bože, to je diskriminatorno“, kazao je on i dodao: „Baš nedavno, kada su se pojavile glasine o poznatim ljudima koji svoje živote okončavaju samoubistvom, brojni ljudi su na društvenim mrežama ohrabrivali svoje prijatelje da potraže pomoć. Nismo ih tada izolovali, nismo im rekli da se drže podalje od nas. Zbog čega onda da ih sada od‌jednom diskriminišemo?“

U Bijeljini protest nastavnika iz cijele Srpske

U Bijeljini protest nastavnika iz cijele Srpske

On smatra da to što osoba ima zdravstveni problem ne mora nužno da znači da je nasilna i podvlači da su procedure kojima se oni vode usklađene sa najboljom praksom.

„Ako sud zaključi da smrt ovog zatvorenika nije nesrećan slučaj, već da se radi o ubistvu, onda ćemo otvoriti istragu da bismo saznali da li su naši zaposleni postupili po utvrđenim procedurama. Ali to ne znači da ćemo promijeniti politiku i da ćemo sve zatvarati u izolaciju. Postojeće procedure su adekvatne“, kazao je sagovornik Tajms of Malta i pojasnio da je izolacija onih sa mentalnim problemima, pored toga što je štetna, u praksi i nemoguća.

Majka došla u vrtić po bebu i zatekla je sa podlivima i modricama

Majka došla u vrtić po bebu i zatekla je sa podlivima i modricama

Objasnio je i da postoje slučajevi kada neke osobe moraju biti izolovane, a to se dešava u slučajevima kada zatvorenik pokaže da namjerava da povrijedi sebe ili drugoga. U tom slučaju oni se smeštaju u prostorije sa video-nadzorom.

Mislili da se žrtva okliznula i pala

U slučaju Džesmonda Geta, muškarca koji je nađen mrtav u zatvorskoj sobi, sagovornik kaže da je prvobitna informacija bila da se okliznuo i pao u svojoj sobi.

„Kada se slučaj dogodio, preliminarne informacije koje sam dobio bile su da je čovjek pronađen u lokvi krvi sa ranom na glavi. Drugi zatvorenici su nam rekli da se okliznuo, pao i udario glavom“, objasnio je sagovornik. Čak i uprkos tome što je u prvim trenucima slučaj izgledao kao nesreća, predmet nije gurnut pod tepih, već je istraga nastavljena.

(Nova)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: