30. октобра

У Бијељини протест наставника из цијеле Српске

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2024. 19:20

Наставници из цијеле Републике Српске протестоваће 30. октобра у Бијељини, у подне, како би упозорили на учестало насиље у школама.

Напад на наставницу, која је превезена у болницу са повредама главе, згрозио је јавност, а многе је наљутило и то што је управа школе реаговала тек када се нападнута професорица обратила медијима. 

- Први пут 24. октобра прошле године колегиницу је погодио ученик каменом. Сада, као што сте чули, родитељ је ушао у наше школске просторије у зборницу и такође ишамарао професорицу - каже Слободанка Дамјановић Гајић, предсједник Регионалног одбора синдиката ОНК Бијељина.

Ученик напао чекићем ђаке и наставнике у школи

Ученик напао чекићем ђаке и наставнике у школи

Из Синдиката образовања, науке и културе поручују да ће затражити да се напад на просвјетног радника, законски, посебно третира.

- У овој ситуацији ћемо размотрити могућност да добијемо статус службеног лица, а ако је то немогуће у овом тренутку видјећемо шта је реално могуће. А мислим да је потпуно реално и потпуно могуће да пооштримо одредбе КЗ, односно, да Закон мало претресемо и да можда нађемо нову одредбу, уредбу, гдје ће напад на просвјетног радника бити вишеструко жешће кажњен у односу на постојећу ситуацију - истиче Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Насиље у школама, чуло се, постаје врло озбиљан проблем. 

То је глобална пошаст са којом се треба носити, која се не може одједном ријешити. Не можемо рушити систем, систем треба дограђивати - казао је Милан Колунџија, предсједник Регионалног одбора синдиката ОНК Бањалука.

Циљ је само један.

- Насиље потпуно избацити из наших школа - додаје Дамјановић.

Напад на просвјетног радника у Бијељини догодио се и у прије годину дана. Тада је ученик каменом погодио наставницу у Основној школи "Кнез Иво од Семберије". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)