Ковчег стар 3.600 година отворен је на гробљу Сјаохе у Синђангу, у Кини, током ископавања 2003. године, око врата мумије младе жене пронађен је предмет који је изгледао као накит, испоставило се да је сир.
Иако је у почетку дјеловало да је накит, научници су га анализирали и открили да је ријеч о најстаријем комаду сира на свијету.
Палеогенетичарка са Кинеске академије наука у Пекингу Киаомеи Фу, рекла је за "НБЦ Њуз", а пренио је "Скај Њуз":
"Обичан сир је мекан, што није случај са овим. Сада је то, заиста сува, густа и тврда прашина", рекла је Фу и објаснила да је, када је ковчег жене ексхумиран, утврђено да је добро очуван због суве климе у пустињи Таримског басена.
Иако је производња сира дуго описивана у историји, истраживачи су у студији објављеној у часопису "Сел" написали да је "историја ферментисаних млијечних производа у великој мери изгубљена у античко доба".
У разговору за "НБЦ Њуз", Фу је рекла да су она и њен тим узели узорке из три гробнице на гробљу Сјаохе и обрадили ДНК да би пратили еволуцију бактерија кроз вријеме.
"Узорци су затим идентификовани као кефир сир, направљен ферментацијом млека коришћењем кефирних зрна, а такође је било доказа да је коришћено козје и кравље млијеко".
Додала је:
"Ови 3.500 година стари узорци сира су међу ријетким остацима млијечних производа који су сачувани више од 3.000 година, а произвела их је популација Xиаохе из бронзаног доба. Ријеч је о популацији која има мјешовите стилове живота и технике", објаснила је Фу.
Истраживање је показало да су популације из бронзаног доба, као и људи из Xиаохе, за које се знало да су генетски нетолерантни на лактозу, конзумирали млијечне производе прије ере пастеризације и хлађења.
Када ју је новинар питао да ли је сир јестив и би ли га пробала, Фу је децидно рекла:
"Нема шансе".