Музеј Српске домаћин изложбе

Реплике фресака у музеју Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 22.10.2024. 19:32

Музеј Републике Српске домаћин је изложбе Портрети српских средњовјековних владара са манастирских фресака у Србији. Посјетиоци ће имати прилику да виде реплике 24 фреске, на којима су владари дианстије Немањића, Лазаревића и Бранковића.

"Ми можемо видјети велике промјене на симболима моћи које су ти владари носили. Од првих Немањића и прве половине XIII вијека када се као владарски знаци јављају крстасти штап, скиптар и такође, владарски појас тзв. лорос који пада преко руке уз дугу хаљину која пада све до тла и широки плашт који је покрива", рекао је Бојан Поповић, управник Галерије фресака Народног музеја Београд.

На изложби су приказани сви српски владари закључно са великим портретом цара Душана. Други сегмент изложбе представља српску властелу и црквене великодостојнике.

"Ова манифестација се реализује у склопу пројекта Дани Србије у Републици Српској. и ово је дио једног ширег пројекта који је озваничен почетком јуна мјесеца у Србији, а то је резултат Свесрпског сабора гдје смо се ми у оквиру наших надлежности, у оквиру наша два министарства културе Српске и Србије, договорили да наша два музеја реализују заједничке активности", рекао је Давор Стрика, директор музеја Републике Српске.

Галерија фресака Народног музеја у Београду јединствена је по својој функцији и садржају. Прикупљају, чувају и представљају на једном мјесту највише домете српске средњовјековне и византијске умјетности. У Галерији се чувају копије фресака и одливци скулптура који свједоче о јединственој и значајној умјетности зидног сликарства, иконописа, минијатурног сликарства и архитектуре настале на територији средњовјековне Србије и сусједних земаља Балкана, а многе копије потичу из споменика који су данас уништени или угрожени. Посјетиоци ће у изложби постављеној у Музеју РС моћи да уживају до 22. новембра. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)