Српски Ансамбл одушевио публику у Крању: За ово се живи

  • Извор: Агенције
  • 16.05.2024. 21:07

У организацији Савеза српских друштава Словеније и Савеза Срба Словеније 12. маја у Спортској дворани "Планина“ у Крању одржан је концерт Ансамбла народних игара и пјесама "Коло“ из Београда под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Национални Ансамбл народних игара и пјесама "Коло“ први пут гостује у Крању. Представио се публици цјеловечерњим концертом и програмом под симболичним називом "Колодром“.

Током готово два сата програма, пред више од 1.300 посјетилаца, представљен је умјетнички концепт који је марљиво стваран у претходних седам деценија. Овације одушевљене публике, аплаузи након изведене кореографије, повратак на сцену по пети пут обрадовали су извођаче и измамили осмијехе.

"Живот је игра! Крањ је на ногама! За ово се живи!“, били су коментари усхићених играча иза бине.

Љубав према традиционалној игри и пјесми, пријатељство које је његовано годинама, те заједничка амбиција Културног друштва "Брдо" из Крања и државних професионалаца из Београда изнедрило је идеју о концерту, преноси "Наш глас".

Визија заједничког наступа и дружења тог дванаестог маја била је брисање граница и зближавање људи богатим репертоаром.

"Након тридесет година игре и кореографског рада, испуњена ми је жеља угостити, бити домаћин Ансамблу народних игара и пјесама Коло у родном граду Крању“, ријечи су младог и амбициозног кореографа омладинског састава Културног друштва "Брдо“, господина Милана Гламочанина.

Те невјероватне вечери наступило је више од деведесет играча и врхунских инструменталиста народног оркестра из Србије. Омладинци друштва из Крања храбро су извели свој репертоар, као домаћини концерта регионалне турнеје "Колодром“.

Својим присуством и свесрдном подршком спектакуларан догађај увеличали су уважени гости: градоначелник града Крања, господин Матијаж Раковец са замјеницима, господин Јанезом Черене и Мања Зорко.

Догађај су подржали предсједник Савеза Срба Словеније  господин Владимир Кокановић и предсједник Савеза српских друштава Словеније господин Златомир Бодирожа као и директор Ансамбла народних игара и песама Србије "Коло“ др Здравко Ранисављевић.

Присуствовали су предсједници многих друштава и удружења широм Словеније на радост свих окупљених, указујући на јединство и пружајући подршку националном ансамблу као и домаћину, предсједнику Културног друштва "Брдо“, господину Митру Вујиновићу.

"Фолклор је уопштено име за умјетност која у устаљеним традиционалним облицима живи у народу, а преноси се са старијих на млађе. Кореографија најближа изворном стваралаштву, отворено коло, сплет, леса, поскок, трокорак, ропота, то су термини са којима се сусрећу чланови омладинског састава културног друштва Брдо, бирајући тако пут ка очувању наше културне баштине, идентитета и свих исправних животних вриједности“, обратила се публици и тиме отворила концерт водитељка културног програма те вечери професоrка разредне наставе и наставница српске допунске школе у Крању Невена Ступар.

Од оснивања до данас, Ансамбл "Коло“ истрајао је у настојању да народну игру подигне на ниво високе умјетничке интерпретације. Њихови програми представљају узор и модел сценског етно-приказивања обједињујући основне вриједности традиционалне културе.

"Коло“ сакупља, његује и чува од заборава српско народно, играчко, пјевачко и музичко благо српског народа.


(Фото: Јутјуб / Наш глас КД Брдо / Душан Јовановић)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: