Јетра и жучна кеса су кључни органи у процесу варења и детоксикације организма, а њихово здравље често зна да буде нарушено нездравим начином живота, стресом или неправилном исхраном.
У традиционалној медицини, биљни чајеви су се вијековима користили код проблема с јетром и жучи, јер поједино биље помаже у елиминацији токсина, стимулише варење и смањује упалне процесе у организму.
Један такав рецепт открива познати травар Мирослав Хаџи Васић.
Напомена: Прије употребе било које биљке у терапеутске сврхе обавезно се консултујте са својим изабраним љекаром.
Чај за јетру и жуч
Потребно је:
нана
маслачак
кичица
лијеска
цикорија
петровац
кантарион
подубица
коприва
коре крушине
Прво се прави мјешавина сушених биљака - нане, маслачка, кичице, лијеске, цикорије, петровца, кантариона, подубице, коприве и коре крушине. За дневну дозу, у литар кључале воде додају се четири кашике ове биљне мјешавине. Након што се чај поклопи, потребно је да одстоји 30-45 минута. Проциједите и пијте незаслађено током дана, увијек прије јела. Важно је напоменути да се чај не смије подгријавати, преноси Курир.
“С обзиром на то да је лечење јетре и жучи дуготрајан процес и захтева посебан режим исхране, неопходна је и дијетална храна. Посебно треба јести што више салате и варива, рецимо од коприве и маслачка, кад су у сезони”, поручује фитотерапеут Васић.