Ево шта је потребно

Чајна мјешавина за јетру и жуч по рецепту чувеног травара

  • Извор: Курир
  • 08.11.2024. 22:54

Јетра и жучна кеса су кључни органи у процесу варења и детоксикације организма, а њихово здравље често зна да буде нарушено нездравим начином живота, стресом или неправилном исхраном.

У традиционалној медицини, биљни чајеви су се вијековима користили код проблема с јетром и жучи, јер поједино биље помаже у елиминацији токсина, стимулише варење и смањује упалне процесе у организму.

Један такав рецепт открива познати травар Мирослав Хаџи Васић.

Напомена: Прије употребе било које биљке у терапеутске сврхе обавезно се консултујте са својим изабраним љекаром.

Чај за јетру и жуч

Потребно је:

нана

маслачак

кичица

лијеска

цикорија

петровац

кантарион

подубица

коприва

коре крушине

Прво се прави мјешавина сушених биљака - нане, маслачка, кичице, лијеске, цикорије, петровца, кантариона, подубице, коприве и коре крушине. За дневну дозу, у литар кључале воде додају се четири кашике ове биљне мјешавине. Након што се чај поклопи, потребно је да одстоји 30-45 минута. Проциједите и пијте незаслађено током дана, увијек прије јела. Важно је напоменути да се чај не смије подгријавати, преноси Курир.

“С обзиром на то да је лечење јетре и жучи дуготрајан процес и захтева посебан режим исхране, неопходна је и дијетална храна. Посебно треба јести што више салате и варива, рецимо од коприве и маслачка, кад су у сезони”, поручује фитотерапеут Васић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: