Извор:
Крстарица
21.10.2024
10:04
Сваке године домаћице се труде да направе што боље славске колаче, односно погаче. Познато је да прављење савршеног славског колача може бити изазов, па вам доносимо како да пронађете праве мјере за колач, како га украсити, те како да површина колача не пукне?
Правило је да домаћица обавезно умијеси славски колач са освештаном водицом, како би, по предању, заштитник дома увијек био уз породицу која га светкује. Али, мијешање славског колача за многе, поготово за младе домаћице представља изазован посао, јер, или не нарасте довољно, или се расцвјета, а најчешће се деси да „изађе“ из посуде у којој се пече.
Да вам се то не би догодило, важно је да приликом припреме славског колача поштујете два важна правила – колач мора да буде добро замијешан, а посуду у којој ћете га пећи морате да ставите у јако врелу рерну.
Такође, текстура тијеста је одлучујућа за квалитет погаче. Ако се лијепи за прсте то значи да треба додати још брашна, а тврдо тијесто треба разриједити, јер за резултат желите да добијете мекано, ваздушасто тијесто.
Такође, веома је битно гдје ћете поставити славски колач док се пече у рерни. Наиме, настојте да га увијек смјестите на средину рерне, јер онај дио који је ближи горњем гријачу ће се више сушити и постоји много већа могућност да пукне колач.
Уколико немате провјерен рецепт за припрему тијеста за славски колач, испробајте овај - традиционални рецепт који увијек успијева.
Састојци:
Припрема:
Док се колач пече, умијесите тијесто за украсе. Помијешајте 250 грама брашна, со и мало воде, и умијесите тврдо тијесто, па га растањите и модлама вадите украсе – крст, печате просфорнике, плетеницу, клас пшенице…
Пред крај печења извадите шерпу са славским колачем из рерне, поредајте украсе, премажите их четкицом коју сте наквасили водом, па вратите колач у искључену рерну још 10 до 15 минута.
Најновије
Најчитаније
12
30
12
28
12
18
12
10
12
02
Тренутно на програму