Large banner

Ево једноставног рецепта за питу коју ће обожавати сви укућани

Извор:

Кликс

07.09.2025

08:47

Коментари: 0
Пита са сиром
Фото: Youtube screenshot/Domaći Recepti

Ако сте љубитељи пита, онда свакако испробајте ову сеоску лиснату питу са сиром. Ријеч је меканој, прозрачној и укусној пити која ће се једнако свидјети свим укућанима.

Састојци:

30 грама свјежег или осам грама сухог квасца

једна кашика шећера

једна кашика брашна

200 милилитара млијека

200 милилитара воде

50 милилитара уља

rafinerija_07092025

Гори једна од највећих руских рафинерија

700 грама меког брашна

једна кашика соли

500 грама било којег сира

125 маслаца или маргарина

100 милилитара уља

један жумањак

једна кашика млијека

Припрема:

Најприје је потребно активирати квасац. У посуду додајте квасац, кашику шећера и кашику брашна. Залијте топлим млијеком, лагано промијешајте и оставите неких 10 минута.

Када се квасац дигне, узмите већу посуду и додајте брашно. Након тога додајте активирани квасац, воду, 30 милилитара уља и замијесите тијесто. Након тога, тијесто прелијте с још 20 милилитара уља и оставите да расте неких 60 минута.

Послије тога, тијесто је потребно премијесити и подијелити на четири једнака дијела. Сваки дио потом обликујте у тање јуфке и оставите их неких пет минута "да одморе".

За то вријеме, отопите маслац и додајте му уље. Сир, ако није довољно слан, посолите.

Сваку јуфку развијте у круг. Узмите једну јуфку и развијте колико је могуће, премажите је уљем и поредајте сир тако да средина остане празна. Преко тога, ставите другу јуфку па додајте уље и сир. Поновите поступак и остатком тијеста, само што код посљедње јуфке сир ставите у средину.

Горњи слој тијеста преклопите попут писма. Прво горњу и доњу страну, па лијеву и десну. Остатком уља премажите све сухе дијелове тијеста. Исто поновите и са преосталим дијеловима тијеста односно сложите један на други док не добијете облик.

Питу пребаците у тепсију и лагано притисните рукама како бисте тијесто додатно развукли и оставите 20 минута "да одмори". Затим је рукама лагано развлачите према ивицама тепсије. Премажите је умућеним жумањком с мало млијека па пеците у загријаној рерни на 200 степени неких 30 минута односно док не порумени.

(кликс)

Подијели:

Тагови:
Large banner