Фалсификати су пошаст данашњице и свјетска тржишта су преплављена таквим “фејк” производима.
Нарочито је то узело маха код прерађених производа, међу којима је и маслиново уље. Веома је тежак задатак за потрошаче да препознају квалитет и уоче да ли се заиста ради о екстра дјевичанском маслиновом уљу или само доброј или лошој копији.
Произвођачи правог маслиновог уља тврде да на тржишту готово 90 посто маслиновог уља није настало на начин како треба, те да се не смије вјеровати етикетама нити произвођачима, већ самима себи. А како провјерити да ли је квалитетно?
Загријте га
Отворите флашу, ставите мало уља у чашицу, загријте је, јер на 27 Целзијусових степени маслиново уље креће да евапорира и осјете се мало боље мириси и укуси. Оно што морате осјетите јесте мирис - који мора бити као свјеже покошена трава и воћни, те окус - који треба да буде пикантан и горак толико да се некада закашљете, а некада и сузе могу да крену на очи.
Зелено, воћно, пикантно и горко
Ако је маслиново уље зелено, воћно, пикантно и горко, будите сигурни да је ријеч о природном, непатвореном уљу добивеном из плода маслине.
Осим тога, пржење на маслиновом уљу није канцерогено ако се ради о правом маслиновом уљу, јер оно може да истрпи и високе температуре, преноси Аваз.