Сода бикарбона и прашак за пециво су два различита састојка која помажу да пецива буду мекана и прозрачна, те да тијесто надође током печења, али домаћице су често у недоумици – када се који користи и може ли један да замијени други?
Хајде да видимо у чему је разлика и који састојак је бољи избор за рецепт који припремате.
Да ли ћете користити прашак за пециво или соду бикарбону на првом мјесту зависи од самог рецепта и присуства киселих компоненти у истом. Када знате како ова два састојка раде, можете лако постићи савршене резултате при припреми било ког пецива или тијеста.
Шта је сода бикарбона?
Сода бикарбона је алкална супстанца која може да се раствори у води, а која почиње да дјелује у додиру са киселином. Реакција ослобађа угљен-диоксид, који ствара мјехуриће у тијесту, што доводи до његовог подизања.
Да би додавање соде бикарбоне у тијесто имало ефекта, неопходна јој је кисела компонента, а то може бити нешто од сљедећих намирница – кефир или јогурт, лимунов сок или сирће, мед, смеђи шећер или меласа.
Ако у тијесту нема киселине, сода бикарбона неће реаговати и тијесто се неће дићи. Штавише, неискоришћена сода бикарбона може да остави укус.
Шта је прашак за пециво?
Прашак за пециво је мјешавина соде бикарбоне, киселине (као што су винска или лимунска киселина) и скроба. Због ове комбинације прашак за пециво је сам себи довољан и почиње своје дејство чим га додате у тијесто. Прашак за пециво почиње да ослобађа угљен-диоксид чим га помијешате са течним састојцима, а додатна реакција јавља се приликом загријавања у рерни.
Кључне разлике између соде бикарбоне и прашка за пециво.
Састав
Сода бикарбона је чиста сода, док је прашак за пециво мјешавина соде, киселине и скроба.
Да ли је потребно додавање киселе компоненте?
Сода бикарбона: “Да, дефинитивно”, прашак за пециво: “Не, већсадржи киселину”.
Укус
Сода бикарбона може оставити траг непријатног укуса, а прашак за пециво нема непријатног укуса.
Примјена
Сода бикарбона захтијева прецизне мјере, а прашак за пециво је једноставан за употребу, погодан за већину рецепата.
Када се користи сода бикарбона?
Сода бикарбона је погодна за рецепте у које се свакако додаје неки од киселих састојака. То могу бити палачинке уколико у тијесто додајте киселу воду, мафини са тијестом на бази јогурта, медењаци или колачи са медом и смеђим шећером, чоколадна торта (какао садржи киселину).
Када користите соду бикарбону, важно је стриктно пратити рецепт. Ако додате превише соде бикарбоне, храна може да има горак укус.
Када се користи прашак за пециво?
Прашак за пециво је универзалан и погодан за готово све врсте пецива и тијеста које не садрже киселе састојке. На примјер, то су кекс, лиснасто тијесто, ванилице.
Свакако, када сте у недоумици, увијек се одлучите за прашак за пециво: лакши је за употребу и смањује ризик од грешака.
Да ли је могуће замијенити соду бикарбону прашком за пециво и обрнуто?
Соду бикарбону је могуће замијенити прашком за пециво, али ћете морати да повећате количину прашка за пециво. На примјер, умјесто једне кашичице соде бикарбоне потребно је око двије до три кашичице прашка за пециво.
И прашак за пециво је могуће замијенити содом бикарбоном, али морате додати киселину. На примјер, на једну кашичицу соде бикарбоне иде и једна супена кашика лимуновог сока или сирћета.