Неколико савјета

Како да препознате свјеже и квалитетно месо за роштиљање?

  • Извор: Жена Блиц
  • 29.04.2025. 18:28

Ближи се Први мај и многи се радују што ће празник дочекати у природи уз неизоставни роштиљ. Али, приликом избора меса требало би бити веома опрезан, јер није увијек лако препознати које је свјеже и квалитетно, посебно ако је мљевено. Поред информација на амбалажи, ваљало би обратити пажњу и на изглед.

Квалитетно месо, посебно оно које желите да спремите на роштиљу, треба да има мало интрамускуларне масти. Приликом куповине, бирајте оно са бијелим пругицама које подсјећају на вене. Иако многи мисле да је такво месо нездраво, управо је маст та која му даје пуно укуса, каже Елизабет Роесике из Њемачког пољопривредног центра.

Ако се, пак, одлучите да купите већ запаковано месо, добро га погледајте прије него што га ставите у корпу. Уколико лежи у крвавој води, то је знак да је старо.

Идеална боја зависи од врсте меса. Телетина би требало да буде свијетла, али не бијела. Таква би требало да буде и пилетина. Боја говедине би требало да буде средње црвена, али не превише тамна, а свињетина, која је најукуснија кад је спремамо на роштиљу, блиједоружичаста. Уколико на месу примјетите сивкасте нијансе, немојте га куповати, а ово правило важи и за мљевено месо.

Карцином је само дијагноза

Карцином је само дијагноза

Постоји још један трик да брзо и лако провјерите да ли је упаковано месо још свјеже. Кад га притиснете прстом, оно мора да се врати у првобитно стање и на месу не смије да остане удубљење. Такође, површина меса мора да буде блистава, преноси Пун куфер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: