Пржено тијесто, као што су уштипци или мекике, чест су избор домаћица за јутарњи или вечерњи оброк.
Ипак, оно с чим се често суочавају и што не знају како једноставно да ријеше јесте вишак масти или уља које упију ова пецива.
Међутим, постоје два једноставна трика која ће вам помоћи да ваше пржено тијесто не упије ни кап масти или уља.
Прашак за пециво или сода бикарбона
Један од начина за припремање идеалних уштипака и мекика је употреба соде бикарбоне или прашка за пециво, које ћете просијати заједно са брашном. На тај начин тијесто неће упијати вишак масноће код пржења у дубоком уљу.
Да уштипци и мекике не би били масни, уље у коме ћете их пржити требало би да буде добро загријано. Када је уље довољно загријано, оно у тренутку затвара тијесто и не дозвољава му да упије вишак масноће.
Ракија
Провјерен начин да тијесто које пржите не упије много уља или масти јесте да док месите тијесто у њега додате чашицу ракије. Када умутите брашно, јаја, млијеко и остале састојке које користите за припрему, у све то додајте чашицу ракије.
Уштипци неће покупити ни кап масноће. Ово је стари трик које су још наше баке користиле, али данас је помало заборављен. Не морате да бринете јер се укус ракије уопште неће осјетити, а послужиће да тијесто не буде превише масно. Уколико ипак желите да додате арому тијесту, а у исто вријеме искористите трик са алкохолом, можете додати исту мјеру рума.