Динстање лука је нешто на шта често не обраћамо пажњу. Исјецкамо лук, загријемо уље и ставимо лук да се динста, док ми радимо нешто друго.
Ипак, свјетски кувари имају свој трик, па тако Гордон Ремзи у лук за варива и сосеве, посипа содом бикарбоном и шећером, како би се што прије издинстало, а сам лук био сочнији и укуснији.
Осим тога, овај трик спречава и ширење мириса лука по цијелој кући. Кривац за непријатне мирисе је ослобађање сумпора из лука приликом термичке обраде.
Поред тога што неће ширити непријатан мирис, лук ће се згуснути, па ће бити лакши за варење. Такође, ако јело које припремате са динстаним луком захтијева прављење запршке, комотно можете да је прескочите – лук издинстан са содом даће јелу потребну густину.