Иако за лимун кажу да је једна од најздравијих намирница, љекари наглашавају да и са његовом конзумацијом морате бити пажљиви.
Лимун је један од најздравијих плодова који се често користи у исхрани због свог богатства витамином Ц и других корисних састојака.
Осим што има освјежавајући укус, лимун се користи у припреми многих јела и напитака, а помаже и у јачању имунитета, побољшању пробаве и детоксикацији организма.
Међутим, лимун није за свакога.
Особе са осјетљивим желуцем, попут оних који пате од гастритиса, чира на желуцу или рефлукса, треба да избјегавају претјерану конзумацију лимуна.
Киселине из лимуна могу иритирати слузокожу желуца и једњак, чиме изазивају нелагодности и погоршавају постојеће здравствене проблеме.
Такође, лимун може изазвати алергијске реакције код неких особа.
Ако сте склони алергијама, обратите пажњу на било какве иритације или осип на кожи након конзумирања лимуна.
Иако је лимун препун корисних нутритијената, као и са сваком храном, важно је конзумирати га умјерено и узимати у обзир своје специфичне здравствене потребе.
Ако нисте сигурни да ли лимун одговара вашем организму, консултујте се са љекаром, преноси б92.