24.07.2024
17:05
Хидратација организма неопходна је за добар метаболизам и нормалне физиолошке функције, посебно у љетњим данима када су температуре високе и када тијело избацује још више течности знојењем.
Зато, осим константног уноса воде, добро је конзумирати и намирнице које хидрирају, јер дехидрација може изазвати озбиљне здравствене проблеме. Препоручена дневна доза уноса воде износи око два литра, а додатно се организам може освјежити и сљедећим намирницама.
Љето је готово незамисливо без хладне, сочне лубенице. Она садржи око 95 одсто воде, па је због тога одлична за хидратацију организма.
Осим тога, добра је за пробаву и такође може утолити жеђ. Може се комбиновати уз воће, а од ње се могу правити и различите врсте коктела и напитака. А неријетко се ставља и у слана јела, уз фету и маслине.
Добро је познато да краставац хидрира и освјежава кожу, а исто важи и када се конзумира. Ово поврће дјелује као диуретик и одржава равнотежу воде и соли у организму, а проценат воде који садржи сличан је као у случају лубенице.
Нутриционисти наводе да један краставац дневно може помоћи да се организам хидрира, а он садржи калијум, магнезијум, манган, који су кључни за добро функционисање организма.
Љето је такође незамисливо без јагода, које, као и лубеница и краставац, садрже преко 90 одсто воде.
А осим воде, кроз јагоде се у организам уносе и различити витамини и минерали, као и лимунска, винска, јабучна киселина. Могу се јести саме, у воћној салати, смутију, колачима, уз овсену кашу.
Гдје има лубенице, има и диње. Богата је витаминима, минералима, антиоксидантима и доприноси општем здрављу организма.
Састоји се од око 90 одсто воде, богата је калијумом и може се конзумирати на разне начине.
Осим салата, може се стављати и у сладолед, коктеле, јогурт.
Тиквице су популарно љетње поврће које садржи око 95 одсто воде, па су савршен избор за одржавање хидрираног организма.
У њима је присутан витамин Ц, који помаже у јачању имунолошког система и производњи колагена. Могу се јести свјеже, гриловане, поховане, као мусака, чорба.
Једна од најпопуларнијих намирница која се налази у бројним салатама је парадајз, који садржи око 94 одсто воде.
Може се јести свјеж или припремати на разне начине, а осим салата и јела од парадајза, могуће је унијети га као сок.