Испробајте

Намирнице које смањују болове у зглобовима

  • Извор: Агенције
  • 19.12.2024. 09:17

Многе особе имају проблем с јаким боловима у зглобовима, а постоји неколико начина како се с тим можете носити и покушати их смањити. Нутриционистица Емма Пател сматра да исхрана има јако битну улогу у томе.

Она је открила које намирнице конзумира сваки дан како би смањила болове у зглобовима, али и упале због којих болови настају.

"Фокусирање на намирнице богате антиоксидансима и противупалним својствима може побољшати способност тијела за опоравак и заштитити зглобове од даљих оштећења", казала је.

Међу намирницама које издваја она тврди да масна риба богата омега-3 масним киселинама може помоћи за смањење упале која је у току.

"Омега-3 масне киселине могу смањити производњу упалних хемикалија у тијелу, што доводи до смањења боли и укочености у зглобовима", појашњава Пател.

Савјетује да у прехрану додате рибе попут лососа, скуше или срдела. Тврди да је крајњи циљ конзумирати бар двије порције рибе седмично.

Осим рибе, она појашњава је је и куркума као популаран зачин због својих противупалних својстава ефектан за смањење болова у зглобовима.

"Куркума се вијековима користи у традиционалној медицини због своје способности смањења упале и боли, посебно код пацијената с артритисом".

Овај зачин можете конзумирати у различитим комбинацијама, а Пател савјетује да га додате јелима попут супе, смутија или карија јер може помоћи у ублажавању боли повезане са стањима зглобова.

Осим куркуме, ђумбир је још један природни противупални састојак. Пател тврди да је "показано да ђумбир блокира одређене упалне процесе у тијелу, пружајући олакшање од болова особама које пате од стања попут остеоартритиса и реуматоидног артритиса".

Шољица чаја од ђумбира дневно или свјежи ђумбир додат јелима, једноставан је и ефектан начин за смањење болова у зглобовима.

И бобичасто воће је богато антиоксидансима и помаже у борби против оксидативног стреса те смањује упалу у тијелу.

Данас славимо Светог Николу - половина Срба слави, друга половина иде у госте

Данас славимо Светог Николу - половина Срба слави, друга половина иде у госте

"Бобичасто воће, посебно боровнице, садржи антоцијане, спојеве који се боре против упале и штите зглобове од даљих оштећења", тврди нутриционистица.

Као посљедњу намирницу коју је идеално конзумирати сваки дан, а пожељно и неколико пута седмнично, Пател издваја маслиново уље. Екстра дјевичанско маслиново уље препуно је антиоксиданса и здравих масти, посебно олеокантала. То је спој који опонаша дјеловање ибупрофена у смањењу упале.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)

  • 12:55 Документарни програм (Р)

    ' Документарни програм (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица