Многе особе имају проблем с јаким боловима у зглобовима, а постоји неколико начина како се с тим можете носити и покушати их смањити. Нутриционистица Емма Пател сматра да исхрана има јако битну улогу у томе.
Она је открила које намирнице конзумира сваки дан како би смањила болове у зглобовима, али и упале због којих болови настају.
"Фокусирање на намирнице богате антиоксидансима и противупалним својствима може побољшати способност тијела за опоравак и заштитити зглобове од даљих оштећења", казала је.
Међу намирницама које издваја она тврди да масна риба богата омега-3 масним киселинама може помоћи за смањење упале која је у току.
"Омега-3 масне киселине могу смањити производњу упалних хемикалија у тијелу, што доводи до смањења боли и укочености у зглобовима", појашњава Пател.
Савјетује да у прехрану додате рибе попут лососа, скуше или срдела. Тврди да је крајњи циљ конзумирати бар двије порције рибе седмично.
Осим рибе, она појашњава је је и куркума као популаран зачин због својих противупалних својстава ефектан за смањење болова у зглобовима.
"Куркума се вијековима користи у традиционалној медицини због своје способности смањења упале и боли, посебно код пацијената с артритисом".
Овај зачин можете конзумирати у различитим комбинацијама, а Пател савјетује да га додате јелима попут супе, смутија или карија јер може помоћи у ублажавању боли повезане са стањима зглобова.
Осим куркуме, ђумбир је још један природни противупални састојак. Пател тврди да је "показано да ђумбир блокира одређене упалне процесе у тијелу, пружајући олакшање од болова особама које пате од стања попут остеоартритиса и реуматоидног артритиса".
Шољица чаја од ђумбира дневно или свјежи ђумбир додат јелима, једноставан је и ефектан начин за смањење болова у зглобовима.
И бобичасто воће је богато антиоксидансима и помаже у борби против оксидативног стреса те смањује упалу у тијелу.
"Бобичасто воће, посебно боровнице, садржи антоцијане, спојеве који се боре против упале и штите зглобове од даљих оштећења", тврди нутриционистица.
Као посљедњу намирницу коју је идеално конзумирати сваки дан, а пожељно и неколико пута седмнично, Пател издваја маслиново уље. Екстра дјевичанско маслиново уље препуно је антиоксиданса и здравих масти, посебно олеокантала. То је спој који опонаша дјеловање ибупрофена у смањењу упале.