Понекад нисмо ни свјесни да неке ствари радимо погрешно. То је случај и када желимо да сачувамо одређене намирнице у фрижидеру, а оне заправо могу постати веома токсичне и довести до тровања храном.
Докторка Димпл Џангда, која путем друштвених мрежа често дијели савјете како би помогла људима у свакодневном животу, подијелила је које четири намирнице могу бити штетне ако се оставе у фрижидеру, пише Најжена.рс.
- Многи људи ово не знају, али постоји неколико намирница које не би требало да буду у вашем фрижидеру, а људи их и даље стављају унутра - објаснила је она.
Бијели лук
Докторка савјетује да никада не купујете огуљен бијели лук нити да га чувате у фрижидеру. То је зато што ће се врло брзо убуђати. Као култура богата водом, познато је да бијели лук упија влагу из фрижидера, што га чини подложнијим буђи.
Лук
Црвени лук је веома сличан бијелом луку и не треба га остављати у фрижидеру. Не само да није препоручљиво остављати половину црног лука већ не треба остављати ни цијели лук јер увлачи бактерије из свог окружења.
Свјежи ђумбир
Чак ни свјежем ђумбиру није мјесто у фрижидеру. То је зато што се буђ почиње веома брзо стварати на њему. Докторка Џангда је навела да стварање буђи на свјежем ђумбиру подстичу ниска температура и влажност, што га чини веома токсичним.
Кувана рижа
Посљедња на листи намирница које могу бити токсичне јер их брзо ухвати буђ је кувана рижа. Ако се налази у вашем фрижидеру, препоручљиво је да је потрошите у року од 24 сата. Осим тога, кувана рижа има потенцијал да развије бактерију звану б.цереус, која је повезана с тровањем храном.