20.08.2025
20:32
Шећер је један од оних састојака за које сви знамо да треба да избјегавамо у свакодневној исхрани, али чињеница је да је то витални извор енергије и неопходан је за наш опстанак. Наравно, нису сви шећери исти.
Фруктоза која се налази у воћу и поврћу и лактоза у млијечним производима су природни шећери о којима не треба да бринемо, јер су ове намирнице такође вриједни извори витамина, минерала и влакана. Додатни шећери који се често налазе у прерађеној храни су они које бисмо могли да избацимо из наше исхране.
За ова 4 знака сутра стиже велики новчани добитак
Додатни шећери су све што се додаје храни да би имала сладак укус, укључујући природне шећере попут меда и јаворовог сирупа. Иако су можда здравији од конзумног шећера, они и даље оптерећују тијело вишком калорија. Шећер се може сакрити под десетинама различитих имена и, упркос вашим напорима да изаберете здраву храну, можда ћете на крају конзумирати више шећера него што мислите.
Ако ваша исхрана не садржи довољно воћа и поврћа и не једете уравнотежене оброке који се састоје од немасних протеина, здравих масти и нерафинисаних угљених хидрата, вјероватно ћете конзумирати много шећера, а сав тај додатни шећер може утицати на вас на више начина.
Ако уносите много додатних калорија кроз додатне шећере, повећана глад је један од првих знакова.
Познато до када ће бити завршен маркет "Лидла" у Бањалуци
Шећер је диван за непце, али не задовољава и не пуни наше стомаке. Без протеина, влакана и здравих масти, које недостају већини обрађених грицкалица и слатких посластица, тијело брзо сагоријева шећер, а глад се повећава. Поред тога, шећер може пореметити хормоне, као што је лептин, који инхибира глад.
Ако се осјећате нерасположено или раздражљиво, стрес можда није једини разлог. То може бити знак да једете превише шећера. Научне студије сугеришу да конзумирање додатног шећера може подстаћи упалу, промјене расположења, па чак довести и до симптома депресије.
Честица духова ударила у Земљу - поријекло мистерија
Оброк или ужина са високим садржајем шећера без протеина и масти брзо подиже шећер у крви, нивои енергије опадају и можете се осјетити раздражљиво или нерасположено.
Ако се не осјећате уморно из неког другог очигледног разлога, то може бити због количине шећера коју конзумирате. Шећер је веома брз извор енергије, тако да без обзира колико конзумирате, у року од 30 минута поново ћете бити гладни, нећете имати енергије или ћете поново тражити нешто за јело. Велике флуктуације шећера у крви и инсулина такође могу узроковати пад нивоа енергије и утицати на укупни ниво енергије у тијелу.
Ако сте примјетили да храна нема сладак укус као некада, или ако треба да додате додатни шећер у храну да би имала добар укус, то такође може значити да конзумирате превише шећера.
Има ли разлога за бригу: Ђоковић урадио нешто што ријетко када чини
Ако покушате да направите здравији избор, рецимо умјесто заслађеног јогурта, конзумирајте обичан јогурт, разлика ће бити уочљивија.
Ако се борите са акнама, можда би било вриједно погледати колико додатног шећера уносите. Контрола гликемије игра важну улогу у здрављу коже и акни. На примјер, научна студија сугерише да инсулинска резистенција може утицати на развој акни, док појава бора такође може бити још један знак да конзумирате превише шећера.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
21:00
Мућке С 03 ЕП 06 (12+)
серијски програм
21:35
Ало Ало С05 ЕП 22 (12+)
серијски програм
22:10
Вечернје вијести
информативни програм вијести
22:25
Дивље пчеле ЕП 78 (12+)
серијски програм
23:20
Погледај у сутра ЕП 169 (12+)
серијски програм
23:50
Погледај у сутра ЕП 170 (12+)
серијски програм