09.05.2025
14:42
Загорјело посуђе може бити прави изазов за чишћење, а често се користи и груби прибор као што су жичане четке или агресивна хемијска средства.
Међутим, постоји неколико једноставних и природних начина за чишћење загорјелог посуђа који неће оштетити вашу опрему, а уз то су еколошки прихватљиви и учинковити.
Један од најједноставнијих начина за чишћење загорјелог посуђа укључује кориштење соде бикарбоне, сирћета и детерџента за прање судова. За почетак, поспите со и соду бикарбону на загорјело подручје посуђа, а затим додајте мало детерџента за прање судова.
Ову смјесу добро промијешајте, а затим ставите папирне убрусе на њу и прелијте све сирћетом. Оставите да одстоји неколико минута, а затим уклоните мокре убрусе. Овај поступак ће помоћи да се прљавштина лакше уклони, а затим само оперите посуђе као и обично.
Прашак за пециво, који је готово свима при руци, такођер је одличан за чишћење загорјелих трагова хране. У посуђе сипајте воду, додајте прашак за пециво и ставите да прокључа. Након што прокључа, загорјели дијелови би требали почети да се одвајају, а ви можете користити четку за прање судова, водећи рачуна да не оштетите површину посуђа. Ако мрље нису потпуно нестале из првог пута, поновите поступак.
Со је један од најстаријих и најприроднијих начина за чишћење загорјелог посуђа. За ову методу, сипајте воду у посуђе која само треба да прекрије дно, а затим додајте већу количину соли. Оставите да прокључа и кухајте још неколико минута. Након тога, загорјели остаци ће се лакше одстранити. Такође, со можете додати у средства за прање посуђа, чиме ћете добити благи абразивни учинак који ће помоћи у уклањању тврдокорних мрља.
Ако претходне методе нису биле довољно ефикасне, можете испробати чишћење посуђа с алуминијском фолијом. Прекозагорјелог подручја поспите соду бикарбону, додајте мало воде како би се добила паста, а затим помоћу згужване алуминијске фолије почните рибати.
Након неколико минута, загорјели остаци ће почети да се топе и отпадат ће. Ова метода захтијева стругање, али будите опрезни да не оштетите посуђе, нарочито ако се користи на тавама или шерпама са заштитним слојем на дну, преноси Кликс.
Најновије
Најчитаније
17
45
17
42
17
39
17
28
17
25
Тренутно на програму