Пешкири често постају тврди и груби због метода прања и сушења, укључујући прекомјерну употребу детерџента и омекшивача. Тврда вода, прекомјерно сушење и претрпана машина за прање веша су такође фактори који утичу на њихову текстуру.
Осим тога, пречесто коришћење високих температура током прања или сушења може проузроковати оштећење влакана и смањити удобност пешкира.
Како омекшати пешкире?
Дејан Димитров, генерални директор Лаундрихеап-а, тврди да прашак за пециво и алкохолно сирће добро дјелују за омекшавање пешкира. Управо ова мјешавина се често користи у хотелима.
„Оба састојка, која се често налазе у сваком дому, могу се користити одвојено за омекшавање тврдих пешкира. Једноставно додајте 250 мл бијелог сирћета у бубањ машине за прање веша заједно са уобичајеним течним детерџентом и осушите као и обично“, објаснио је он.
Такође можете користити соду бикарбону да омекшате пешкире и учините их паперјастим.
„Помијешајте осам кашика прашка за пециво са детерџентом за веш прије него што га ставите у машину за прање веша. Ово ће помоћи да се олабаве влакна пешкира и да се уклони свака прљавштина, паће ваши пешкири бити као нови“, додао је Димитров.
Многи људи често брину о употреби сирћета у вешу због његовог јаког мириса, али пешкири неће мирисати на сирће након употребе. Бијело дестиловано сирће можете набавити у многим супермаркетима, а радо га користе и хотели.
Други начини да пешкири буду мекани и мекани укључују држање пешкира и одјеће одвојено.
Оснивач Пиглет ин Бед, Џесика Ханлеи, рекла је: „Прање пешкира заједно са одјећом може пренијети бактерије између сваке ствари у циклусу прања. Увкерите се да сте исцокедили вишак воде из пешкира проке него што их ставите у машину за сушење јер ће то помоћи. Такође избјегавајте оставите мокре пешкире у машини за прање веша дуже вријеме јер то може изазвати непријатан мирис пљеснивог.“
Када их складиштите, водите рачуна да их уредно сложите како би остали у добром стању.
„Почните тако што држите кратак крај пешкира у нивоу груди, а затим преклопите сваку ивицу према супротној ивици да бисте направили уредно пресавијене трећине. пешкир окренут напоље како би их лакше извадили са полице – и држали орман организован“, додала је Џесика.