Рецепт за домаћу питу са шљивама

28.08.2025

09:16

Коментари:

0
Pita
Фото: Youtube/ screenshot

Вријеме је шљива и прави моменат за посластицу од њих. Ако желите да припремите брзу, јако укусну посластицу, а да није скупа, пита од шљива је одличан избор.

Пита од шљива, позната и као шљивопита, један је од оних мирисних колача који нас враћају у дјетињство.

Када се у кухињи рашири мирис цимета и печених шљива, знате да је вријеме за уживање.

Потребно вам је:

паковање лиснатог теста,

570 г шљива,

60 г шећера,

1/4 кашичице цимета,

ванилин шећер,

кашичица лимуновог сока,

кашичица нарендане корице наранџе (или лимуна),

кашичица густина,

јаје;

67e693d2009df banjaluka poplave trapisti

БиХ пријете поплаве

Тијесто распрострите на папир за печење, па му одсеците ивице тако да добијете кружни облик. Загријте рерну на 180 степени.

Очистите шљиве од коштица и насијеците их на кришке. Помијешајте шљиве са шећером, циметом, лимуновим соком, корицом поморанџе и густином и добро промијешајте.

Ставите надјев у средину тијеста, око три цм од ивице. Пресавијте тијесто преко надјева, пратећи ивицу круга тако да лагано преклопите дио воћа.

Умутите јаје с мало воде и премажите ивице тијеста. Пеците око 30 минута. Послије печења, оставите питу да се охлади бар 20 минута прије послуживања како би се надјев стегао.

Послужите са сладоледом од ваниле.

(информер)

Подијели:

Таг:
Large banner