За Македонце сви кажу да су мајстори у припремању ајвара а у наставку вам доносимо рецепт за припрему оригиналног македонског ајвара.
Састојци:
10 кг црвене паприке;
3 велика плава патлиџана;
5 дцл уља;
со по жељи;
1 велика кашика шећера
Припрема
Паприку испеците на рингли или је испеците у рерни, одмах након печења је стављајте у пластичне врећице на пар минута како би омекшала што ће олакшати скидање коре. Кад се мало охлади сваку паприку огулите и очистите од сјеменки, па их сложите у велики оцјеђивач или мрежасту врећу коју ћете закачити да би се паприке оциједиле (потребно је најмање три сата за цијеђење).
Патлиџане пеците исто као паприке, потом их исто као паприке задржите кратко у врећици и потом огулите, те оставите да се циједе.
Оцијеђене паприке и патлиџан самељите на ручном апарату за мљевење меса, те све пребаците у велики лонац и ставите на лагану ватру.
Током кувања смјесу непрестано мијешајте, а уље постепено доливајте по 1 дцл сваких 20 минута, мијешајте непрестано јер уље не смије избити на површину. Начин на који је најлакше провјерити да ли је ајвар готов је прелаз дрвеном кашиком по дну лонца након чега се треба створити пут од кашике, тј. морате да видите дно шерпе.
Со и шећер додајте при самом крају, тј. задњих 20 минута кувања.
У међувремену док се ајвар кува, потребно је да припремите тегле. Чисте тегле загријте у рерни на 50 степени и у њих сипајте ајвар док је још топао. На врх сваке напуњене тегле ставите мало уља и затворите поклопцем, те оставите у кутију и прекријте са столњаком.Оставите их прекривене да се постепено хладе 24 сата, те их потом оставите на хладно и мрачно мјесто.
(Стил)