Док је за неке обичан, досадни коров, за неке људе маслачак је прави еликсир.
Сви дијелови ове биљке су љековити – и листови и коријен и стабљика, а они који имају могућност да скупљају чисте и здраве биљке треба да знају када се шта бере.
Листови прије цвјетања, а маслачак цвјета од марта до маја, коријен се вади у прољеће и у јесен, а стабљика у периоду цвјетања.
При вађењу коријења треба водити рачуна да се коријен не исијече да маслачак не би остао без сокова. Извађено коријење треба да се суши два-три дана на сунцу.
Потребно је:
Припрема:
Свјеже листове маслачка оперите, насјецкајте и ставите у здјелу. Прелијте их маслиновим уљем, благо посолите и зачините с неколико капи свјеже исцијеђеног лимуна и додајте два, три чена бијелог лука.
Сок од маслачка употребљава се за ублажавање стомачних тегоба, а најбоље резултате даје свјеже исцијеђен сок.
Сок може да се направи и комбинацијом листова и коријена који се исциједе.
Двије кашичице тако добијеног сока сипајте у чашу млијека, засладите медом и пијте ујутро на празан желудац три седмице.
Сируп чисти крвне судове, регулише варење и јача организам, а припрема се једноставно.
Двије шољице цвјетова маслачка прокувајте у два литра воде, проциједите, додајте килограм меда и сок од два лимуна.
Смјесу кувајте на тихој ватри уз непрестано мијешање док не постане сирупаста.
Сируп сипајте у боцу, затворите је и узимајте два-три пута дневно по једну кашику.
Преко двије кашичице маслачка сипајте шољу хладне воде и кувајте минут-два.
Склоните с ватре и оставите да одстоји 15 минута, а затим проциједите, јавља "Агросавјет".
Потребно је:
У 4 децилитра вреле воде сипати 2 супене кашике биља, оставити под поклопцем пола сата, а онда проциједити.
Пијте три пута по једну шољу на 10 минута прије оброка. Овај чај је одличан за чишћење јетре, пише "Вечерњи лист".
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму