Посна трпеза има посебно мјесто у овом празнику, а прави одабир јела може је учинити незаборавном...
Бадње вече је ноћ посвећена традицији, породичном окупљању и мирису домаће кухиње. Посна трпеза има посебно мјесто у овом празнику, а прави одабир јела може је учинити незаборавном. Доносимо вам комплетан мени за Бадње вече који укључује рибљу чорбу, посну руску салату, рибу, бундевару, питу од јабука и слатки колач са шљивама.
Рибља чорба: Класичан почетак
Састојци:
- 1 кг свјеже рибе (шаран или пастрмка)
- 2 главице црног лука
- 2 мркве
- 1 корен першуна
- 2 чена бијелог лука
- 1 кашика алеве паприке
- Со, бибер, и ловоров лист по укусу
Припрема:
Очистите рибу, изрежите на комаде и ставите у лонац с водом, црним луком, мрквом, коријеном першуна и ловоровим листом.
Кувајте на средњој ватри док риба не омекша, па извадите рибу и поврће.
Поврће испасирајте, вратите у супу и додајте алеву паприку.
Рибу очистите од костију, па комаде меса вратите у чорбу. Посолите, побиберите и послужите.
Посна руска салата
Састојци:
- 3 кромпира
- 2 мркве
- 1 шоља грашка (куваног или из конзерве)
- 2 кисела краставца
- 150 г посног мајонеза
- Сок од пола лимуна
- Со и бибер по укусу
Припрема:
Скувајте кромпир и мркву, па их исјецкајте на коцкице.
Додајте грашак и ситно сјецкане киселе краставце.
Помијешајте поврће с мајонезом и лимуновим соком, зачините по укусу и добро промијешајте.
Главно јело: Пасуљ пребранац
Састојци:
- 500 г бијелог пасуља
- 3 главице црног лука
- 1 већа мрква
- 3 чена бијелог лука
- 1 кашика алеве паприке
- 100 мл маслиновог уља
- Со, бибер, и ловоров лист по укусу
Припрема:
Пасуљ потопите у води и оставите преко ноћи. Сутрадан га скувајте с ловоровим листом док не омекша.
На маслиновом уљу пропржите сецкани црни и бијели лук, додајте мркву и алеву паприку.
У ватросталну посуду ставите ред пасуља, затим ред препрженог поврћа, и тако наизменично.
Прелијте водом у којој се кувао пасуљ, па пеците у рерни на 200°C око 40 минута.
Риба
Састојци:
- 1 кг шарана или пастрмке
- 3 чена бијелог лука
- Сок од једног лимуна
- Маслиново уље
- Со, бибер и рузмарин по укусу
Припрема:
Рибу очистите и изрежите на филете. Премажите је лимуновим соком, посолите, побиберите и поспите сјецканим бијелим луком.
Прелијте маслиновим уљем, додајте рузмарин и пеците у рерни на 200°C око 30 минута.
Пита од бундеве: Мирис традиције
Састојци:
- 500 г кора за питу
- 1 кг рендане бундеве
- 100 г шећера
- 1 кашичица цимета
- 100 мл уља
Припрема:
Бундеву изрендајте и помијешајте са шећером и циметом.
Коре премажите уљем, ставите фил од бундеве и увијте у ролат.
Пеците у рерни на 180°C док не порумени. По жељи, поспите прах шећером.
Пита од јабука: Класичан десерт
Састојци:
- 500 г кора за питу
- 1 кг ренданих јабука
- 100 г шећера
- 1 кашичица цимета
- 100 г ораха (опционо)
- 100 мл уља
Припрема:
Јабуке изрендајте и помијешајте са шећером, циметом и орасима.
Коре премажите уљем, ставите фил од јабука и увијте у ролат.
Пеците у рерни на 180°C док не порумени.
Колач са шљивама
Састојци:
- 300 г сувих шљива
- 200 г мљевених ораха
- 150 г посног кекса
- 100 мл сока од наранџе
- 3 кашике меда
Припрема:
Суве шљиве исјецкајте на ситне комаде и помијешајте с мљевеним орасима и кексом.
Додајте мед и сок од наранџе, па мијесите док не добијете компактну смјесу.
Обликујте колачиће или ролат и оставите да се стегну у фрижидеру.
Ова трпеза за Бадње вече доноси спој традиционалних укуса и савремених нота, чинећи празничну вечеру посебним доживљајем. Уживајте у припреми и заједничким тренуцима са породицом, јер су то прави украси Бадње вечери, пише К1. Пријатно и срећни празници!