Комплетан мени

Спремите домаћинску посну гозбу за Бадње вече

  • 05.01.2025. 14:26

Посна трпеза има посебно мјесто у овом празнику, а прави одабир јела може је учинити незаборавном...

Бадње вече је ноћ посвећена традицији, породичном окупљању и мирису домаће кухиње. Посна трпеза има посебно мјесто у овом празнику, а прави одабир јела може је учинити незаборавном. Доносимо вам комплетан мени за Бадње вече који укључује рибљу чорбу, посну руску салату, рибу, бундевару, питу од јабука и слатки колач са шљивама.

Рибља чорба: Класичан почетак

Састојци:

  • 1 кг свјеже рибе (шаран или пастрмка)
  • 2 главице црног лука
  • 2 мркве
  • 1 корен першуна
  • 2 чена бијелог лука
  • 1 кашика алеве паприке
  • Со, бибер, и ловоров лист по укусу

Припрема:

Очистите рибу, изрежите на комаде и ставите у лонац с водом, црним луком, мрквом, коријеном першуна и ловоровим листом.

Кувајте на средњој ватри док риба не омекша, па извадите рибу и поврће.

Поврће испасирајте, вратите у супу и додајте алеву паприку.

Рибу очистите од костију, па комаде меса вратите у чорбу. Посолите, побиберите и послужите.

Посна руска салата

Састојци:

  • 3 кромпира
  • 2 мркве
  • 1 шоља грашка (куваног или из конзерве)
  • 2 кисела краставца
  • 150 г посног мајонеза
  • Сок од пола лимуна
  • Со и бибер по укусу

Припрема:

Скувајте кромпир и мркву, па их исјецкајте на коцкице.

Додајте грашак и ситно сјецкане киселе краставце.

Помијешајте поврће с мајонезом и лимуновим соком, зачините по укусу и добро промијешајте.

Главно јело: Пасуљ пребранац

Састојци:

  • 500 г бијелог пасуља
  • 3 главице црног лука
  • 1 већа мрква
  • 3 чена бијелог лука
  • 1 кашика алеве паприке
  • 100 мл маслиновог уља
  • Со, бибер, и ловоров лист по укусу

Припрема:

Пасуљ потопите у води и оставите преко ноћи. Сутрадан га скувајте с ловоровим листом док не омекша.

На маслиновом уљу пропржите сецкани црни и бијели лук, додајте мркву и алеву паприку.

У ватросталну посуду ставите ред пасуља, затим ред препрженог поврћа, и тако наизменично.

Прелијте водом у којој се кувао пасуљ, па пеците у рерни на 200°C око 40 минута.

Риба

Састојци:

  • 1 кг шарана или пастрмке
  • 3 чена бијелог лука
  • Сок од једног лимуна
  • Маслиново уље
  • Со, бибер и рузмарин по укусу

Припрема:

Рибу очистите и изрежите на филете. Премажите је лимуновим соком, посолите, побиберите и поспите сјецканим бијелим луком.

Прелијте маслиновим уљем, додајте рузмарин и пеците у рерни на 200°C око 30 минута.

Пита од бундеве: Мирис традиције

Састојци:

  • 500 г кора за питу
  • 1 кг рендане бундеве
  • 100 г шећера
  • 1 кашичица цимета
  • 100 мл уља

Припрема:

Бундеву изрендајте и помијешајте са шећером и циметом.

Коре премажите уљем, ставите фил од бундеве и увијте у ролат.

Пеците у рерни на 180°C док не порумени. По жељи, поспите прах шећером.

Пита од јабука: Класичан десерт

Састојци:

  • 500 г кора за питу
  • 1 кг ренданих јабука
  • 100 г шећера
  • 1 кашичица цимета
  • 100 г ораха (опционо)
  • 100 мл уља

Припрема:

Јабуке изрендајте и помијешајте са шећером, циметом и орасима.

Коре премажите уљем, ставите фил од јабука и увијте у ролат.

Пеците у рерни на 180°C док не порумени.

Колач са шљивама

Састојци:

  • 300 г сувих шљива
  • 200 г мљевених ораха
  • 150 г посног кекса
  • 100 мл сока од наранџе
  • 3 кашике меда

Припрема:

Суве шљиве исјецкајте на ситне комаде и помијешајте с мљевеним орасима и кексом.

Додајте мед и сок од наранџе, па мијесите док не добијете компактну смјесу.

Обликујте колачиће или ролат и оставите да се стегну у фрижидеру.


Ова трпеза за Бадње вече доноси спој традиционалних укуса и савремених нота, чинећи празничну вечеру посебним доживљајем. Уживајте у припреми и заједничким тренуцима са породицом, јер су то прави украси Бадње вечери, пише К1. Пријатно и срећни празници! 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: