Postoje različite vrste grožđa, a glavna razlika koju vidimo je u boji. Ima li razlike i u dejstvu na organizam?
Sa stanovišta količine minerala i vitamina, varijacije između različitih sorti grožđa su minimalne. Sve sorte se uglavnom sastoje od vode i bogate su fruktozom. I zeleno i crno grožđe imaju iste zdravstvene prednosti. Jedina razlika između bijelog i crnog grožđa je u tome što grožđe u tamnijim nijansama ima mnogo veću količinu resveratrola.
Crno i crveno grožđe ima resveratrol. Resveratrol je poznat uglavnom po pozitivnom efektu na starenje. Takođe pomaže u kontroli šećera u krvi jer povećava lučenje insulina u vašem tijelu.
Sjeme i kožica crvenog grožđa, osim toga, imaju i veliku količinu vlakana.
Grožđe je bogato vitaminima B1, B6, B2, A i C; ima bakra, gvožđa, magnezijuma, cinkari, kalijuma i natrijuma; i organske kiseline, jabučne, vinske i limunske. U kožici crvenog grožđa koncentrisani su brojni polifenoli (prije svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i snižavaju krvni pritisak. Što se tiče kalorija grožđa, to je oko 60 na 100 grama, tako da je niskokalorično voće, piše Magazin Novosti.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму