22.11.2024
20:45
Сљедећи пут када будете куповали спужве, обратите пажњу на боју, јер ће вам посуђе, лонци и чаше бити захвални.
На полицама продавница често виђамо спужве различитих боја – зелене, црвене, жуте – али њихова боја није само естетски избор. Свака боја има специфичну сврху и пружа информације о тврдоћи храпаве стране сунђера, што може олакшати чишћење у домаћинству.
Иако су машине за суђе данас све популарније, кухињске спужве остају незамјењив алат у сваком домаћинству.
Међутим, многи приликом куповине обраћају пажњу само на величину и облик спужве, занемарујући кључан фактор – боју.
Храпава зелена страна израђена је од грубих влакана. Идеална је за уклањање тврдокорних и осушених мрља или загорјеле хране.
Ипак, није погодна за осјетљиве површине јер их може оштетити.
Црвена храпава страна нуди средњу тврдоћу, што је чини идеалном за чишћење тежих мрља, али је њежнија према површинама попут керамичких тањира или лонаца с непријањајућим премазом.
Ова боја указује на то да је спужва још увијек довољно њежна да не оштећује стакло и финије површине, али истовремено ефикасно уклања јачу прљавштину.
Жута страна је мекана и није намијењена за тврдокорне мрље. Њен главни задатак је чишћење стаклених површина, попут чаша, огледала или прозора, гдје је важно избјећи огреботине и очувати сјај.
Одабир спужве према боји није само питање естетике, већ доприноси ефикаснијем чишћењу и дуговјечности вашег посуђа и кухињских површина.
Најновије
Најчитаније
17
45
17
42
17
39
17
28
17
25
Тренутно на програму