Трикови за савршено припремљено месо могу да направе велику разлику тако да и без фритезе или пуно уља можете добити сочно месо са хрскавом корицом, баш као у ресторану.
Често се деси да месо испадне превише мекано, масно или недовољно хрскаво, али уз пар једноставних савјета, сваки комад може бити неодољиво хрскав и баш онакав какав желите.
Неће сваки комад меса постићи хрскаву корицу. Најбољи избор су пилећа прса са кожом, батаци и карабатаци, свињски одрезак или лунгић, немасни бифтек или рамстек и риба са кожом: лосос, бранцин, орада.
Масноћа на месу помаже у стварању хрскаве корице, па ако бирате комад без масноће, можете додати мало уља или путера током припреме, пише Index.
Влага је највећи непријатељ хрскаве корице. Прије припреме, извадите месо из фрижидера и осушите га папирним убрусом. Ако имате времена, оставите да се "провјетри" од 15 до 20 минута на собној температури.
Со извлачи влагу, док сода бикарбона помаже у разградњи протеина, чинећи месо хрскавим. Месо лагано поспите сољу и прстохватом соде бикарбоне и оставите од 10 до 15 минута прије печења.
За савршено печење користите тепсију са дебелим дном, а најбоље је ливено гвожђе.
Загријте је на средњој ватри док не буде врућа, па додајте мало уља или путера. Ставите месо и не дирајте га, преноси Данас. Помјерање омета стварање корице, па оставите да се пече најмање три до четири минуте прије окретања.
Ако желите додатну хрскавост, месо након пржења пребаците у загријану рерну на 200°C још пет до 10 минута. Ова метода је посебно добра за пилетину са кожицом.
За још бољи укус и сјајну корицу, на крају пржења у таву додајте мало путера и неколико пута прелијте њиме месо кашиком. Ово се посебно препоручује за одреске.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму