Large banner

Врућу храну никада не стављајте у фрижидер, ево како је најбоље охладити

Извор:

Крстарица

05.11.2024

04:00

Коментари: 0
Врућу храну никада не стављајте у фрижидер, ево како је најбоље охладити

Експерти кажу да је правилно чување преостале хране кључно за спречавање тровања храном. Доказано је да правилно хлађење хране смањује вријеме проведено у „опасној зони“, гдје се бактерије могу размножавати. Бактерије попут Цлостридиум перфрингенс и Бациллус цереус могу преживјети високе температуре и могу узроковати озбиљне симптоме тровања храном, попут повраћања и дијареје.

Неке намирнице су ризичније од других, укључујући месо и производе од житарица као што су пиринач и тјестенина. Дакле, ако су у питању ова категорије хране, трик је у томе да их треба правилно их охладити.

Али то не значи да је најбоље одмах ставити остатке у фрижидер. Правилно хлађење је кључно, али не бисте требали чекати и предуго да охладите остатке. Стручњаци препоручују да храну оставите ван фрижидера до два сата. Такође, врућа храна ће се охладити готово једнако брзо и на кухињском пулту као и у фрижидеру, јер разлика у температури није тако велика.

Дакле, док год не остављате храну ван фрижидера дуже од два сата, трик је у томе да је важније како их чувате у фрижидеру него да покушавате убрзати процес хлађења.

Подијели:

Large banner
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

12:00

Погледај у сутра ЕП 191 (Р, 12+)

серијски програм

12:30

Погледај у сутра ЕП 192 (Р, 12+)

серијски програм

12:55

Авионџије С01 ЕП03 (Р)

серијски програм

13:25

Авионџије С01 ЕП04 (Р)

серијски програм

13:55

Вијести

информативни програм вијести

14:00

Кето кухињица

лајфстајл

14:15

Ало Ало С06 ЕП 03 (Р, 12+)

серијски програм

Small banner
Small banner