14.07.2025
11:19
Јаја су омиљена у многим кухињама због своје свестраности и хранљиве вриједности, али ако се не чувају правилно, могу се покварити и представљати озбиљан здравствени ризик.
Највећа опасност лежи у могућности инфекције салмонелом, бактеријом која изазива тровање храном, са симптомима као што су дијареја, повраћање , грозница и бол у стомаку . Труднице, дјеца, старије особе и особе са ослабљеним имунолошким системом су посебно рањиве, због чега је важно знати да ли су јаја и даље безбједна за јело.
Један од најједноставнијих тестова свјежине је тест водом . Сипајте хладну воду у високу чашу или чинију и пажљиво спустите јаје у њу. Ако јаје потоне и остане да лежи хоризонтално на дну, свјеже је. Ако стоји усправно , али је још увијек на дну, још увијек је употребљиво, али би га ускоро требало потрошити. Ако исплива на површину, јаје је старо и не би требало да се конзумира , јер су се бактерије вјероватно већ развиле у њему.
Још један показатељ је мирис . Када се јаје разбије, ако има непријатан, сумпорни или трули мирис – одмах га баците. Такође, изглед бјеланца и жуманца може много тога открити – свјеже јаје ће имати чврсто, високо жуманце и густо бјеланце. Старо јаје ће имати течно жуманце и танко бјеланце.
Да бисте избјегли ризике, увијек чувајте јаја у фрижидеру, не перите их прије складиштења јер то може оштетити заштитни премаз и конзумирајте их прије назначеног датума истека. Превенција је кључна – један мали тест може спријечити веће здравствене проблеме, пише вечерњи.хр
Најновије
Најчитаније
13
49
13
39
13
35
13
25
13
23
Тренутно на програму
12:30
Погледај у сутра ЕП 188 (Р, 12+)
серијски програм
12:55
Русофобија (Р)
документарни програм
13:55
Вијести
информативни програм вијести
14:00
Кето кухињица
лајфстајл
14:15
Ало Ало С06 ЕП 01 (Р, 12+)
серијски програм
14:45
Дивље пчеле ЕП 83
серијски програм
15:30
Крваво цвијеће С02 ЕП 174 (12+)
серијски програм