Извор:
Кликс
18.04.2022
13:47
Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar te ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu.
Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zamijeniti jer imaju drukčiju svrhu i djelovanje.
Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder.
Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.
S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tekućina. Nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.
Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtijeva. Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice i koristite se sodom, da trebate dodati neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.
Најновије
Најчитаније
20
24
20
16
20
16
20
12
20
10
Тренутно на програму
19:50
Временска прогноза
временска прогноза
19:52
Без коментара
без коментара
19:55
Маркетинг
маркетинг
20:00
Бинго, Лутрија Србије
бинго
20:30
Авионџије С01 ЕП 05
серијски програм
21:00
Црна гуја С01 ЕП 02
серијски програм
21:35
Ало Ало С06 ЕП 04 (12+)
серијски програм