Млади лук уобичајено доспијева у рано прољеће и прво је поврће које зеленим перјем наговјештава буђење природе послије зиме. Али, на њиви Далибора Роксандића у Орашцу код Шапца, на површини 20 ари млади лук је изникао кад му вријеме није – у јесен!
– У прољеће је на тој њиви засађен лук холандски погачар. Два пута сам прскао против траве, али ниједно није успјело. Израсла је висока трава, онда су почеле врућине и два мјесеца није пала кап кише. Почео је да трули, па га нисмо ни вадили. Сада се цијела њива зелени и продајем млади лук у јесен – објаснио је Далибор.
Када је недавно покосио траву и потом пала киша из главица које су остале у земљи лук је почео да расте. Из скоро сваке главице најмање по један струк, а из многих велики жбунови.
Температуре му пријају па је брзо порастао и Далибор сада на пијаци у Шапцу уз сезонско поврће из своје баште продаје и млади лук.
– Купују људи везу-двије, много мање него у прољеће. Можда се неко јави и узме већу количину директно са њиве – каже Далибор.
Веза од неколико струка кошта свега 30 динара. Ако би, којим случајем, успио да прода све што је никло Далибор би више зарадио него да је крајем љета вадио главице. Наиме, бројни пољопривредници се жале да црни лук брзо трули, па немају довољно ни за своје потребе.
– Цијела година је, због временских прилика, била веома неповољна не само за црни лук. Све поврће што је родило износио сам на пијацу, а дио смо оставили да супруга направи зимницу коју продајемо. Уз то она прави и старинске колаче и штрудле, па у понуди имамо широк асортиман сланог, киселог и слатког, ко шта воли – додао је на крају.
Чекајући купце младог лука вриједни домаћин је засадио око 100 килограма сребрењака који за продају стиже у прољеће.
- И у Србији се клима мијења, његова њива је доказ - чују се коментари на пијаци.
(Телеграф)