Откривен разлог

Шта год да додирнете "удара" вас струја: Ево зашто је то тако

  • Извор: Агенције
  • 07.12.2023. 17:15

Сигурно сте некада доживјели пецкање када додирнете кваку или се рукујете са људима.

Поставља се питање зашто до овога долази?

Разлог томе је статички електрицитет који је у ово доба године изражен због сувог ваздуха.

– Цијелио свијет у коме живимо, па и ми сами, направљени смо од атома. Ти атоми имају електронски омотач у коме се налазе електрони који су носиоци негативног наелектрисања. Различити материјали који су направљени од атома, неки мало више воле своје електроне, па их не дају, чак и отимају туђе, а неки једва чекају да препусте своје електроне – објашњава за Н1 научни комуникатор Милан Поповић.

Светозар Марковић за АТВ: Бити капитен Партизана велика је част

Светозар Марковић за АТВ: Бити капитен Партизана велика је част

Он додаје да су материјали који воле да препусте своје електроне – вуна, крзно, свила, а од вјештачких материјала то је најлон, док су материјали који воле да примају електроне – гума и полиестар. Постоје и они који не дају, али и не узимају електроне, такав материјал је – памук.

То све је разлог наелектрисаности током зиме.

– У питању јесу велики напони, од пар хиљада до пар десетина хиљада волти, али су то мале струје и нису опасне по наше здравље – рекао је Поповић, преноси Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)

  • 13:30 Топ 10 тајни и мистерија (Р)

    '' Топ 10 тајни и мистерија (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица (Р)

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.