Дом здравља

Бањалуком хара стомачни вирус

  • Извор: Независне
  • 21.09.2023. 17:32

Оболијевање од стомачних вируса је уобичајено за љетни период, па тако овај вирус није заобишао ни ову годину, потврдили су ово из ЈЗУ Дом здравља Бањалука.

Ове године се топло вријеме, које прате неуобичајено високе температуре, како кажу, знатно продужило, што потенцијално може бити узрок учесталијих инфекција цријевног тракта и у овом добу године.

"У амбуланте породичне медицине у ЈЗУ Дом здравља Бањалука се јавља већи број пацијената обољелих од стомачних вироза", казала је Косана Станетић, начелница Службе породичне медицине.

Додаје да су обољели пацијенти свих старосних доби, а најосјетљивији су дјеца и старије особе. 


Издато упозорење: Могуће поплаве у овим дијеловима БиХ

Издато упозорење: Могуће поплаве у овим дијеловима БиХ

"Болест се манифестује мучнином, повраћањем, течним столицама, грчевима у стомаку, повишеном температуром, осјећајем малаксалости и исцрпљености", појаснила је она. Најчешћи узрочници ових инфекција су, како каже, ентеровируси и рота вируси, али узрочници могу бити и бактерије.

"Болесници могу имати благе, али и тешке симптоме, када обавезно треба да се јаве на љекарски преглед", истакла је Станетићева.

Најважнија терапијска мјера у лијечењу обољелих од стомачних вироза је, како наводи, надокнада течности и електролита.

"Пацијентима се савјетује дијета, а исхрана се треба базирати на конзумирању бистрих супа, куване риже и мркве, двопека и узимању већих количина чајева", појаснила је она.

Додала је да ће у случајевима тежих дехидрација због губитка течности и електролита терапију за надокнаду прописати љекар, као и другу терапију ако је пацијенту потребна.


Научници запањени: Откривен предмет стар скоро пола милиона година

Научници запањени: Откривен предмет стар скоро пола милиона година

"Хигијена руку је најважнија мјера у превенцији оболијевања од ове болести, јер се узрочници болести најчешће преносе путем руку", објаснила је Станетићева.

Грађанима се такође савјетује да обрате пажњу на начин чувања свих, а нарочито лако кварљивих намирница, млијечних производа, јаја, сладоледа и других.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: