Svježe voće i povrće, ali i biljni preparati i čajevi prva su pomoć u borbi za jači imunitet. Na prelasku godišnjih doba posebno je važno da sačuvamo zdravlje, a stručnjaci tvrde da se imuni odgovor organizma dodatno može jačati prirodnim preparatim namirnicama.
Ren ima jak ukus i veoma intenzivan miris koji praktično "otvara" disajne puteve, pa se savjetuje u borbi protiv infekcija.
Ren sadrži singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Sve ono što bi vam u apoteci mogli spakovati i u neke raznobojne kapsule.
Sa dva decilitra ključale vode, prelijte deset grama narendanog korijena rena i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Napitak treba piti dva do tri puta dnevno.
Tegobe teškog disanja mogu da se ublaže ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvate četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša treba ga procijediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smjesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Uzimajte ujutru i uveče.
Osobama koje imaju teškoće sa disanjem i kašljem, takođe se preporučuje da svako jutro na prazan želudac uzmu jednu kašičicu naribanog rena pomiješanog sa kašičicom meda.
Takođe pomaže u borbi protiv bolesti sinusa i curenja iz nosa, i kompletno utiče na jačanje imuniteta. Ren pomaže pri mršavljenje, smanjuje krvni pritisak, predupređuje artritis i osteoporozu, poboljšava varenje i disanje, a djeluje i kao antibakterijski agens. Ipak, treba imati na umu da ren sadrži natrijum, koji nije tako povoljan za dijabetičare i osobe koje imaju probleme sa bubrezima.
Pripremljen ren ne smije dugo da odstoji, ne više od dva, tri mjeseca, jer tada gubi pulpu.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму