Једноставне прилагодбе у исхрани могу изравнати нагле скокове, али и падове глукозе, а самим тим обуздати жељу за храном током дана.
Наиме, љекар Оскар Шајнер каже да бисмо сви требали додати један састојак у сваки оброк како бисмо одржали добро здравље и ублажили скокове шећера у крви.
Истиче да је студија коју је провео Бенс Нечурал Хелт открила да неке "здраве" намирнице могу узроковати нагле скокове шећера у крви, изазивајући скокове инзулина, падове енергије и повећану глад.
Међутим, једноставне промјене могу вам помоћи да останете у форми и потенцијално чак и смршавите. Он препоручује додавање оцта вашој исхрани, било прије или током оброка.
"Оцтена киселина у оцту успорава разградњу скроба у шећер, смањујући скокове глукозе за 20-30 посто када се конзумира прије оброка", навео је.
Препоручује се додавање прељева на бази оцта у салате или попијте једну кашику јабучног оцта разријеђеног у чаши воде прије јела.
"Прво једење влакана може смањити скокове глукозе до 75 посто, одржавајући енергију равномјерном и смањујући жељу за храном. Успорава апсорпцију шећера, спрјечава падове енергије", рекао је.
Шајнер савјетује да почнете с предјелом на бази поврћа као што је лиснато поврће, печена брокула или кришке краставца. Ако вечерате вани, препоручује да наручите предјело богато влакнима.
Такође, препоручује упаривање било којих угљених хидрата с протеинима и мастима.
"Сами угљеним хидрати попут риже, тјестенине или хљеба узрокују брз скок шећера, али њихово упаривање с протеинима и здравим мастима помаже уравнотежити глукозу и дуље вас држати ситима", додао је.
Љекар савјетује да "никада не једете сам хљеб", већ да га комбинујете с маслацем, сиром или авокадом. Ако једете рижу или тјестенину, каже да то једете с грахом, рибом, пилетином или јајима како бисте успорили пробаву.
Даље препоручује да угљене хидрате оставите за крај јер ће они спорије улазити у крвоток, што ће резултовати мањим одговором глукозе. Кад једе десерт, рекао је да га једе након пуног оброка умјесто на празан желудац.
"Већина људи се фокусира на оно што једу, али када једу, то је једнако важно. Исти оброк може имати потпуно другачији утицај на глукозу овисно о његовој структури. Тањир пун протеина и влакана одржават ће шећер у крви стабилним - све док не почнете с хљебом. Јело богато угљеним идратима може узроковати велики скок, осим ако га не поједете након масти и влакана. Не ради се о ограничењима, већ о стратегији", објаснио је, преноси Кликс.