Ове намирнице изазивају опстипацију.
Затвор се јавља када имамо потешкоћа са пражњењем цријева. Особа која пати од затвора може да има мање од три пражњења цријева недељно, а у већини случајева затвор је праћен другим симптомима као што су надимање, бол у стомаку или нелагодност.
Љекари објашњавају да је опстипација хронично стање које захтијева медицинску помоћ или је само привремени проблем проузрокован одређеним факторима као што је конзумирање хране која изазива затвор.
Постоје намирнице чија конзумација може да доведе до проблема са пражњењем цријева, а једући многе од њих људи нису ни свјесни да штете свом организму.
Дијететичари су због тога указали које намирнице могу да доведу до затвора, а самим тим и до неких других, озбиљнијих тегоба.
Црвено месо
Црвено месо је често богато мастима, не садржи влакна и може се зачинити сољу.
Према мишљењу дијететичарима, конзумирање црвеног меса често је повезано са затвором. Ствар је у томе што храна животињског поријекла, као што је црвено месо, нема влакна, која иначе подстичу боље варење.
Млијеко и млијечни производи
Млијеко и млијечни производи могу да допринесу затвору, посебно код особа са нетолеранцијом на млијечне производе.
Иако су подаци о одраслима ограничени, све већи број доказа указује на везу између интолеранције на лактозу и затвора код дјеце. Констипација погађа око 30 одсто људи који имају интолеранцију на лактозу, објашњавају дијететичари.
Пржена храна
Конзумирање великих количина пржене и брзе хране може да допринесе затвору код људи јер садржи мале количине влакана и велике количине масти и соли.
Замјена оброка и грицкалица богатих хранљивим састојцима са овим мање хранљивим опцијама може да доведе до смањења укупног уноса влакана, а самим тим и до појаве пробавних сметњи, укључујући затвор, кажу дијететичари.
Алкохол
Алкохол је једно од пића које може да изазове затвор, посебно ако га пијемо у превеликим количинама.
Ствар је у томе да свако алкохолно пиће на одређени начин дехидрира организам, а нашим цревима је потребна вода да би лакше радила.
Бијели хљеб
Без много влакана, бијели хљеб и слични производи од рафинисаног брашна могу знатно да допринесу затвору.
Ови производи такође могу да доведу до дехидратације због додатног садржаја натријума и шећера, кажу дијететичари, пише "Еат This, Нот That“.