Иако конзумирање ултра-прерађене хране можете дјеловати као добра идеја ако немате много времена за кухање, требали бисте је избјегавати јер може узроковати озбиљне посљедице.
У ултра-прерађене намирнице и пића спадају: смрзнута јела, заслађене пахуљице, инстант супе, воћни јогурти, месо узгојено у лабораторији, сладолед, чипс, кекс, безалкохолна пића...
Нутриционисткиња Лили Килинг је за Метро казала да ове намирнице узрокују нагло повећање шећера у крви па убрзати поновни осјећај глади. Губимо енергију и никада нисмо задовољни. Ова пракса доводи до преједања.
Нутриционисткиња Кери Бисон казала је вас повећање количине шећера или соли или кофеина може навести да накратко помислите како су ове намирнице добре за вас.
"Састојци у овим намирницама могу дјеловати на процес осјећаја награђивања у нашем мозгу, стимулишући ослобађање неуротрансмитера попут допамина због којих се осјећамо добро. Нажалост, ови ефекти су краткотрајни и убрзо се почнемо осјећати уморно и тромо", објаснила је.
Гуштерача је под притиском да произведе довољно инзулина да поднесе сав унос шећера, а натриј повећава крвни притисак и узрокује задржавање воде.
Такође ће доћи до проблема с микробиомом цријева, јер шећер потиче раст штетних бактерија. Осјећаћете се надуто и добити пробавне сметње.
Што више будете конзумирали ову храну, проблеми са спавањем бит ће све израженији. Подразумијева се да ултра-прерађена храна доводи до дебљања. На крају, ваше ментално здравље биће нарушено, преноси Кликс.