Празилук (праса) је двогодишња биљка поријеклом из Средоземља, дневно повртарска култура која је позната још од старог Египта гдје је посебно цијењена као поврће, али и љековита биљка.
"Празилук садржи доста воде а мало калорија ( 28 кцал/1оог) тако да је погодан за дијеталну исхрану, као диуретик и за чишћење организма, али садржи и доста корисне састојке: бета каротен, беланчевине, биљна влакна, биљне масти, калијум, калцијум, биљне масти, биљне хормоне, витамине А, Б, Ц, Е… Повољно је што садржи и мале количине шећера и соли", каже Јасна Вујичић, нутрициониста.
У исхрани се, наводи, користе коријен, стабло и листови празилука.
"Празилук се у исхрани користи као додатак салатама, супама, питама или пржен са јајима. Није погодан за чување у замрзивачу, мада се у фрижидеру (незамрзнут) може чувати 7 до 10 дана", каже нутрициониста.
Празилук повољно дјелује на организам код многих болести: алергије, астме, атеросклерозе, болести срца и крвних судова, бронхитиса, депресије, кашља, камена у бубрегу, импотенције, пада имунитета, шећерне болести…
"Празилук чисти крвне судове од масних наслага и повишеног холестерола. Може се користити као диуретик, антиоксиданс и повољно дјелује против микроба (као нека врста антибиотика). Пошто празилук садржи доста хранљивих и љековитих састојака а мало калорија, користи се у многим дијетама против гојазности и за одржавање витке линије", наводи Вујичић.
Даме могу да га користе и у сврху љепоте. Витамин Е и каротен који посједује драгоцјени су за његу коже.
Празилук је корисно поврће као храна, као природан лијек за превенцију и лијечење многих болести, па га препоручујемо за исхрану. Ипак, не треба претјеривати са дневним количинама празилука, пошто у већим количинама може бити и штетан за организам.