Large banner

Коментари:

0

Подијели:

Људи са овим здравственим проблемима би требали избјегавати цвеклу

14.02.2025

14:31

Људи са овим здравственим проблемима би требали избјегавати цвеклу

Цвекла се сматра једном од најздравијих намирница. Конзумирање цвекле регулише процесе хематопоезе и метаболизма у тијелу.

Цвекла има диуретичка својства, снижава крвни притисак, помаже код затвора итд.

Због њеног нискокалоричног састава, препоручује се у исхрани људи који се боре са гојазношћу. За здраву одраслу особу препоручује се конзумирање 50-200 г цвекле дневно.

У недостатку контраиндикација, можете јести до 300 г дневно (нарочито спортисти или људи са активним начином живота).

За које болести се препоручује укључивање сирове и куване салате од цвекле у исхрану:

хипертензија – бетаин снижава крвни притисак,

констипација – влакна побољшавају перисталтику црева,

анемија – висок садржај гвожђа промовише хематопоезу,

Жика Јакшић није могао сакрити емоције: Расплакао се пред камерама

Жика Јакшић није могао сакрити емоције: Расплакао се пред камерама

болести јетре – цвекла помаже у уклањању токсина,

гојазност и дијабетес – низак садржај калорија помаже у контроли тежине, али због високог гликемијског индекса кувану цвеклу треба конзумирати умјерено,

атеросклероза – чисти крвне судове и смањује ниво “лошег” холестерола.

За које болести се не препоручује јести цвеклу?

гастритис са високом киселошћу, чир на желуцу – цвекла стимулише производњу желудачног сока,

уролитијаза (оксалати) – може допринијети стварању камена у бубрегу.

Снијег већ направио проблеме у БиХ

Снијег већ направио проблеме у БиХ

дијареја и синдром иритабилног цријева – могу повећати симптоме,

дијабетес (посебно тип ИИ) – кувана цвекла има висок гликемијски индекс, што може повећати ниво шећера,

хипотензија – цвекла може прекомјерно снизити крвни притисак.

Large banner