Извор:
Агенције
06.06.2024
06:00
Краставци, парадајз, копар, со и бибер, мало биљног уља – ова једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива многе контроверзе.
Нутрициониста Алена Паретска из Русије објашњава кључне разлоге иза тога.
Иако многи уживају у салати од краставаца и парадајза, постоје докази да комбинација свих тих поврћа у једном јелу може дјелимично неутралисати све њихове потенцијалне користи.
То се догађа због специфичних компонената ових намирница које могу подстакнути процесе ферментације у желуцу и цријевима.
Парадајз је богат аскорбинском киселином (витамин Ц), док краставци садрже ензим аскорбиназу који може разградити и неутралисати витамин Ц.
Осим тога, краставци су богати водом и влакнима, док парадајз садржи много киселина, што може оптеретити пробавни систем када се конзумирају заједно.
Због тога, код особа с осјетљивим цријевима, ова салата може изазвати надутост и иритацију пробавног тракта, чак и прољев.
Додатно, краставци стварају алкално окружење због свог састава, док парадајз има киселу природу. Ова разлика може довести до неутрализације неких корисних спојева присутних у оба поврћа, смањујући њихову ефикасност, јавља "Клик".
Најновије
Најчитаније
12
39
12
29
12
24
12
07
11
59
Тренутно на програму
11:35
Телетрговина
телетрговина
11:55
Временска прогноза
временска прогноза
12:00
Погледај у сутра ЕП 193 (Р, 12+)
серијски програм
12:30
Погледај у сутра ЕП 194 (Р, 12+)
серијски програм
12:55
Авионџије С01 ЕП04 ( Р)
серијски програм
13:25
Авионџије С01 ЕП05 ( Р)
серијски програм
13:20
Тајне музеја (Р)
емисија из културе