Зимзелено стабло ловора карактеристично је за Медитеран, а његови листови неизоставан су зачин у разним умацима, варивима, чорбама и гулашима… Употребљавају се његови свјежи и суви листови. У комбинацији са мајчином душицом, одличан је зачин за готово све чорбе, умаке, маринаде, месне паштете и јела од меса.
Осим што је одличан зачин за оваква јела, ловор има и благотворна дејства по здравље због којих би требало да га имамо и у кућној апотеци. Недавна научна истраживања показала су дјелотворност ловоровог екстракта у зацјељивању рана, а мање је познато и да смањује ниво хормона стреса у организму, али и помаже код менструалних болова те може да подстакне редовну и нормалну менструацију.
Ловор смањује и надимање, помаже код проблема са пробавом те је због тога зачин који би свакако требало чешће да користимо при припреми јела. Користи се у народној медицини и код бронхитиса. Особи која пати од овог проблема треба ставити облоге умочене у воду у којој се кувао ловор.
Листови ловора обилују и витаминима А и Ц, те минералом цинком који имају важну улогу у одржавању снажног и здравог имунитета и чувају здраву мембрану слузокоже очију, носа, уста, грла, плућа и пробавног система. Овој биљци приписују се и антибактеријска и антивирусна својства, али и антисептична и антигљивична, због чега се употребљава и као природни антисептик.
Ако желите да спријечите да кухињски мољци упропасте ваше намирнице и завуку се у брашно, рижу, гриз и слично, свјеже чисте листове распоредите по ормарима у кухињи. Можете их ставити у прозрачне врећице од газе и објесити или их једноставно мало просушите и одложите у посуде и врећице с намирницама. Дјеловаће неколико мјесеци. Кад изгубе препознатљив мирис, замијените их новима.