Иако их неки једу сирове, већ знате да није сигурно конзумирати термички необрађена јаја и месо.
Међутим, списак намирница које никада не бисте требали јести сирове је нешто дужа.
Кромпир
„Једење сировог кромпира може узроковати надимање и непожељне гастроинтестиналне тегобе јер кромпир садржи скроб који се не може пробавити“, каже др. Лиза Дејвис.
Штавише, ако оставите кромпир дуго времена на топлом или влажном мјесту, он може позеленити и развити токсин који се зове соланин. Зато, ако вам се чини да кромпир има зелене мрље по себи, требало би га избјегавати у потпуности јер би соланин могао изазвати тровање храном.
Пасуљ
Ово је још једна здрава намирница која може бити опасна ако се једе на погрешан начин. Црвени пасуљ је богат бјеланчевинама, влакнима и антиоксидансима, али сиров није толико добар.
„Сиров пасуљ садржи токсин фитохемаглутинин који може узроковати неугодне пробавне тегобе и симптоме сличне тровању храном“, каже др. Дејвис.
Управо зато га је нужно кувати минимум десет минута.
Виршле
Наравно, виршла није најхрањивија намирница, било да је термички обрађена или сирова. Међутим, сирове виршле могу бити и веома опасне.
Иако звучи необично, међу појединим људима постоји заблуда да се виршле, будући да је ријеч о дјелимично обрађеној намирници, може јести и сирова, одмах након вађења из амбалаже, али уопште није тако. Према ФДА-у, запакоане виршле могу постати контаминирани бактеријом Листеријом, која се може уништити само поновним загријевањем.
Млијеко
Сирово млијеко је производ који није подвргнут никаквој топлотној обради као што је пастеризација или стерилизација. Ово млијеко није ни хомогенизовано нити му је нешто додато или одузето. Ипак оно без пастеризације може садржати штетне бактерије попут Е. коли и салмонеле. Према ФДА-у, сирово млијеко има 150 пута већу вјероватноћу да изазове болести које се преносе храном од осталих млијечних производа. Осим тога, сирово млијеко једна је од намирница које су у неким дијеловима САД-а заправо илегалне.
Клице
Иако су врло здраве, клице луцерке и ротквице могу садржати бактерије попут Е. коли, Салмонелле и Листерије. Наиме, оне се узгајају у топлим, влажним уловима који одговарају и развоју ових бактерија.
Горки бадеми
Бадеми које знамо и волимо називају се и „слатким бадемима“, а постоје и бројни здравствени разлози због којих би требло да их уврстите у своју исхрану. Међутим, горки бадеми садрже цијановодоничну киселину, која је опасна комбинација цијанид водоника и воде. Према Спруцеу, потребно је само око 70 сирових горких бадема да убије потпуно одраслу особу.
Брашно
У посљедњих неколико година ФДА и Центри за контролу и превенцију болести препознали су сирово брашно као потенцијални здравствени ризик. Током свог путовања од стабљике пшенице до полице супермаркета, брашно је могло доћи у контакт с патогенима попут Е. цоли. Управо зато никада не бисте требало да једете „сирово“ тесто.
Патлиџан
Сировом патлиџану приступите с опрезом. Он садржи соланин, исти токсин који сирови кромпир чини проблематичним. Међутим, требало би да поједете пуно сировог патлиџана да бисте искусили неугодне гастроинтестиналне тегобе тровања соланином, али то се ипак не препоручује.
Млади пасуљ
Слично обичном пасуљу, млади пауљ увијек треба претходно скувати. Он садржи цијаногене гликозиде, једињене створено за заштиту биљака ослобађањем смртоносног цијанид водика.
Коштице или сјеменке јабука, манга, брескви, крушака или каисја
Иако би било потребно појести барем шољицу ових мљевених сјеменки да се неко отрује, сјеме јабука, манга, брескве, крушке и каисје садржи хемикалију која се може претворити у органски цијанид.
Дивље печурке
Печурке садрже мноштво корисних својстава, укључујући антиоксиданте, витамине групе Б и калијум, наводи Хеалтхлине. Међутим, неки љекари примјећују да је потребна топлота за ослобађање неких од ових храњивих састојака и материја. Осим тога, сирове печурке познате су по томе што их је тешко варити, а оне су међу најконцентрисанијим изворима токсина који се природно појављује.
Лишће рабарбаре
Ови листови садрже висок ниво оксалне киселине – токсина који у великим дозама може узроковати оштећење бубрега, разне желудачне тегобе, па чак и смрт, према Хампсхире Цоллегеу. Овај састојак такође омета апсорпцију гвожђа, магнезијума и калцијума. Међутим, слично као и код сјеменки и коштица, смртоносну дозу овог токсина било би тешко природно унијети у организам, али људи с болестима бубрега требало би да свакако избјегавају ове листове, пише Реадер’с Дигест.