Tvrdi dijetetičarka

Ovo je najbolja hrana za zdravlje našeg mozga

  • Извор: Агенције
  • 25.07.2023. 08:49

Učenje razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka i sposobnost održavanja pažnje spadaju pod pojam koji se u medicinskim krugovima naziva kognitivnom funkcijom.

I dok je dob najvećih faktora rizika za doživljavanje kognitivnog pada, drugi faktori rizika uključuju porodičnu anamnezu, razinu obrazovanja, povredu mozga, tjelesnu neaktivnost i hronična stanja poput Parkinsonove bolesti, bolesti srca i moždanog udara te dijabetesa.

Dijetetičarka Lauren Manaker otkriva kako hrana koju jedemo takođe može uticati na naše kognitivno zdravlje.

Studije pokazuju da hrana koju uključujemo u svoju prehranu ima ključnu ulogu u podržavanju funkcije mozga, dobrog pamćenja i opštog kognitivnog blagostanja.

Uopšteno, podaci pokazuju da se čini kako prehrana s niskim udjelom masti štiti od kognitivnog pada, kao i prehrambeni obrasci koji uključuju mediteransku, DASH i MIND dijetu.

Prema dijetetičarki Manaker, namirnice koje bismo trebali konzumirati što češće jer su najbolje za zdravlje našeg mozga uključuju jaja, gljive, orahe, borovnice, losos, naranče, zeleno lisnato povrće i lubenicu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.