Извор:
Агенције
25.07.2023
08:49
Učenje razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka i sposobnost održavanja pažnje spadaju pod pojam koji se u medicinskim krugovima naziva kognitivnom funkcijom.
I dok je dob najvećih faktora rizika za doživljavanje kognitivnog pada, drugi faktori rizika uključuju porodičnu anamnezu, razinu obrazovanja, povredu mozga, tjelesnu neaktivnost i hronična stanja poput Parkinsonove bolesti, bolesti srca i moždanog udara te dijabetesa.
Dijetetičarka Lauren Manaker otkriva kako hrana koju jedemo takođe može uticati na naše kognitivno zdravlje.
Studije pokazuju da hrana koju uključujemo u svoju prehranu ima ključnu ulogu u podržavanju funkcije mozga, dobrog pamćenja i opštog kognitivnog blagostanja.
Uopšteno, podaci pokazuju da se čini kako prehrana s niskim udjelom masti štiti od kognitivnog pada, kao i prehrambeni obrasci koji uključuju mediteransku, DASH i MIND dijetu.
Prema dijetetičarki Manaker, namirnice koje bismo trebali konzumirati što češće jer su najbolje za zdravlje našeg mozga uključuju jaja, gljive, orahe, borovnice, losos, naranče, zeleno lisnato povrće i lubenicu.
Најновије
Најчитаније
13
59
13
49
13
42
13
42
13
33
Тренутно на програму
13:25
Авионџије С01 ЕП05 ( Р)
серијски програм
13:20
Тајне музеја (Р)
емисија из културе
13:55
Временска прогноза
временска прогноза
14:00
Кето кухињица
лајфстајл
14:15
Ало Ало С06 ЕП 04 (Р, 12+)
серијски програм
14:45
Дивље пчеле ЕП86 (Р)
серијски програм
15:30
Крваво цвијеће С02 ЕП 175 (12+)
серијски програм