Кељ се сматра једном од најздравијих и најхранљивијих врста зеленог лиснатог поврћа. Ово је суперхрана пуна корисних једињења, која имају моћна љековита својства.
Постоји много начина да се ова намирница конзумира у сировом или куваном облику. Већина више воли да кува кељ, више него да га једе као сирову намирницу, како би уклонили горчину овог поврћа.
Ово су здравствене предности кеља и зашто је добро да га уврстите у своју редовну исхрану у различитим облицима.
Помаже регулацији холестерола
Конзумација кеља поспјешује синтезу желудачне киселине у тијелу, помажући тако и регулисању нивоа холестерола. Помаже у првенцији разних кардиоваскуларних болести и добра је за здравље срца.
Помаже очувању здравља костију
Кељ је богат извор калцијума, фосфора и витамина К. Помаже у побољшању густине костију и смањује ризик од остеопорозе и прелома.
Ризница минерала
Кељ је богат есенцијалним минералима попут калијума и магнезијума. Док калијум помаже у смањењу ризика од срчаних болести и управља крвним притиском, магнезијум помаже у заштити тијела од дијабетеса типа 2.
Помаже очувању здравља очију
Кељ помаже у побољшању здравља очију и у заштити очију од штетних УВ зрака. Богат је каротеноидима, укључујући зеаксантин и лутеин који помажу у побољшању вида.
Богат је антиоксидансима
Кељ је богат антиоксидансима попут витамина Ц и бета каротена. Они помажу у сузбијању оксидативне штете коју наносе слободни радикали у телу, што може да повећа ризик од рака и убрза процес старења.