Ово воће и поврће може бити затровано, а људи широм свијета га обожавају.
Избјегавање воћа и поврћа који су највише третирани пестицидима је важан корак ка здравијем животу, а јагоде и шпинат садрже највише отрова.
Воће и поврће су кључне компоненте здраве исхране, али је једнако важно да буду безбједни за јело – што значи да су чисти од прљавштине и пестицида.
Сваке године од 2004. године, Радна група за животну средину (ЕВГ), непрофитна организација која има за циљ да учини животну средину здравијом, рангира неорганске производе са највише пестицида које називају "12 прљавих“.
"Ове године, утврђено је да је 75 процената свих узоркованих конвенционалних свјежих производа садржало остатке потенцијално штетних пестицида“, наводи ЕВГ.
"Али за код оних који су ушли у 12 прљавих, огромних 95 процената узорака садржи пестициде“, преноси ЦНБЦ.
Јагоде и шпинат поново су заузели прва два мјеста на овогодишњој листи. Посебно треба обратити пажњу и на "велики скок“ грожђа.
"Неки пестициди су у студијама на људима повезани са проблемима који укључују побачаје, урођене мане и сметње у учењу или развоју код дјеце“, наводе Центри за контролу и превенцију болести, пише нова.рс.
Зато обратите пажњу на комплетну листу од воћа и поврћа са највећим количинама пестицида:
- Јагоде
- Шпинат
- Кељ, раштан…
- Грожђе
- Брескве
- Крушке
- Нектарине
- Јабуке
- Бабура и љута паприка
- Трешње
- Боровнице
- Боранија
Увијек воће и поврће добро оперите прије конзумације, најбоље са содом бикарбоном па тек онда једите!