Ovaj poznati začin pored toga što se mnogi kolači ne mogu zamisliti bez njega, ima i odlična ljekovita svojstva.
Koristi se između ostalog za dobru probavu, mršavljenje, u prevenciji protiv Alchajmerove bolesti, ublažavanju simptoma artritisa.
Međutim, nisu sve vrste cimeta iste. Na našem tržištu u ponudi su dvije vrste: obični odnosno kasija cimet i cejlonski cimet.
Zemlje porijekla, proces proizvodnje pa čak i boja razlikuje se kod ove dvije vrste.
Obični cimet tamniji je od cejlonskog i njegova boja vuče na crvenkasto.
Što se ukusa tiče cejlonski ima nježniju i pikantniju aromu dok je kasija cimet oštrijeg ukusa i pomalo pecka jezik.
Međutim kada su njihove dobrobiti u pitanju, uvijek ćemo savjetovati da se odlučite za cejlonski pogotovo ukoliko su vam najbitnija ljekovita svojstva ove biljke.
Običan cimet se djeci preporučuje samo u određenim količinama dok ga trudnice uopšte ne smiju konzumirati.
To ne važi za cejlonski koji je potpuno bezbjedan za upotrebu.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму