Као за било који већи празник, тако смо и за Васкрс уносили мало више хране што је код већине могло да доведе до преједања, па и до неког килограма више.
Међутим, сада је идеална прилика да урадите нешто за своје тијело и кроз шест напитака регулишете исхрану и уједно се "очистите" од тешке хране и вратите баланс у организму.
Ово је шест напитака који вам могу помоћи да се ријешите надутости и преједања.
Кефир је ферментисани млијечни напитак богат пробиотицима, помаже варењу и може бити одличан избор за смањење надутости. Корисни микроорганизми које кефир садржи помажу у разградњи хране у цријевима, чиме се ублажавају гасови, надутост и друге дигестивне тегобе.
Следећи пут када осјетите надутост, направите шољу чаја од ђумбира, савјетују нутриционисти. Чај од ђумбира је одличан савезник за варење јер подстиче пражњење желуца, што може помоћи у ублажавању надутости.
Када је у питању борба против надутости, зелени чај је кључан, захваљујући високом нивоу антиоксиданаса и катехина, сугеришу нутриционисти. Поред бројних користи по здравље, катехини имају снажна антиинфламаторна и антиоксидативна својства која могу умирити систем за варење, смањити стварање гасова послије оброка и ублажити надутост.
Вода је једноставан, али ефикасан начин за ублажавање надутости изазване затвором усљед дехидратације. Када у тијелу нема довољно воде, оно ће почети да извлачи воду из хране док пролази кроз дигестивни тракт, што доводи до стврдњавања столице и отежаног пражњења, односно затвора. Када столица предуго остаје у цријевима, бактерије имају више времена да је ферментишу, што производи гасове који изазивају надутост. У тим ситуацијама, вода може помоћи да се успостави равнотежа, олакша пражњење цријева и елиминише узрок надутости.
Комбуха је ферментисано пиће направљено од чаја, шећера и симбиотске културе бактерија и квасаца. Иако не постоји много научних истраживања која се директно баве утицајем комбухе на надутост, одређене компоненте овог напитка могу допринијети здрављу система за варење, што посредно може помоћи у смањењу надутости.
Комбуха може утицати на здравље цријева и варење захваљујући пробиотицима које садржи - корисним бактеријама које подржавају равнотежу цријевне микробиоте.
Златно млијеко се прави комбиновањем куркуме, млијека (или биљне алтернативе), црног бибера, ђумбира и мало меда или другог заслађивача. Куркума, коријен сличан ђумбиру садржи једињење које се зове куркумин и нека истраживања сугеришу да баш он може помоћи у смањењу надутости и осећаја преједања код особа које се боре са варењем, преноси Она.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму