У припреми хране се користе разна врста уља, али према ријечима стручњака, уља са сјеменима могу да наруше наше здравље.
Како они кажу, према писању "Body network", рецимо уље кукуруза или канолино уље могу да наруше ваше здравље више него цигарете. Др Кејт Шанахан, породични љекар и заговорник метаболичког здравља, открива разлоге зашто уља из сјемена могу бити штетна. Међутим, не слажу се сви стручњаци са овом оштром процјеном.
Откријте скривено присуство уља из сјемена
Уља сјемена вребају из безброј намирница, чак и оних које се продају као здраве. У подкасту, докторка Кејт упозорава да се ова уља налазе у "многим намирницама које сматрамо здравом храном, као што су неки нискокалорични замрзнути оброци".
"Уља из сјемена нису нужно токсична. Проблем лежи у томе како се користе у нашој исхрани. Већина уља из сјемена се користи у облику прерађене упаковане и брзе хране. Ту лежи већина опасности", рекла је дијететичарка клинике у Кливленду, Џулија Зумпано.
Која су то сјемена?
- Кукуруз
- Репица
- Сјеме памука
- Соја
- Сунцокрет
- Шафраника.
Према ријечима Кејт, пажљиво треба да прегледате сваку етикету прије куповине хране.
"И онда када то урадите, сљедећа ствар коју треба да урадите је прије него што купите било шта што има списак састојака, окренете то паковање и скенирајте састојке. Покушајте да кувате код куће што је чешће могуће и купујте храну која има једноставне састојке. То је увијек моја препорука број један", рекла је она.
Разумјети ћелијски утицај
"Већина уља из сјемена пролази кроз процес рафинације, који укључује бијељење и дезодорисање. Ово помаже код укуса, боје и рока трајања, али такође уклања антиоксиданте из уља. Уља из сјемена имају висок ниво омега-6 масти, што може довести до упале. Она објашњава да је питање више у равнотежи", рекла је Зупрано.
Паметно бирајте уља за кување
Да бисте смањили унос потенцијално штетних уља из сјемена, оба стручњака препоручују чешће кување код куће и бирање цијеле, непрерађене хране. Када користите уља, одлучите се за мање обрађене опције као што су екстра дјевичанско маслиново уље, уље авокада или кокосово уље у умјереним количинама.